Al dagenlang zitten er koude oplossingen in de pluim. De weermodellen zijn het er nu wel over eens, de neuzen wijzen dezelfde kant op. De "Russische beer" is in aantocht en zal een verpletterende indruk gaan achterlaten. Al een tijdje is het reservoir boven Rusland en Scandinavië gevuld met koude lucht (in Zuid-Zweden vanochtend -26,6 graden en plaatselijk in Noorwegen -27,7 graden) maar het lukt steeds maar niet om de koude lucht op transport naar Nederland te krijgen. Steeds weer won de zachte lucht maar nu is zeker, een week lang is de kou aan zet, en hoe!
Kou inval
Vandaag is het nog zacht met ,maximaal een graad of 10 en valt er soms wat regen met de wind die uit het zuidwesten waait. In het noordoosten van het land zitten ze dicht bij de koude lucht en daar is het maar een graad of 2 met een oostelijke wind. Vannacht vriest het een graadje in het noordoosten, elders ligt de temperatuur 4 graden boven nul. In het zuidwesten kan het mistig worden. In de loop van zaterdag bereikt een regengebied het zuiden van het land. Dat zal in de loop van de middag gebeuren. In de avond volgt het echte werk en gaat de regen over in sneeuw, behalve in het zuidoosten van Limburg, daar valt dan nog regen en is ook kans op ijzel. Het is zaak om dit goed in de gaten te houden en het weer uur voor uur goed te blijven volgen, "nowcasten" noemen we dat. Tegen ijzel is ook lastig te strooien omdat ijzel een ijslaag op het zout creëert. Lees hier alles over ijzel. Het wordt morgen nog 3 graden in het midden van het land en 6 graden in het zuiden. In het noorden ligt de temperatuur al rond het vriespunt. De kou zal steeds verder terrein gaan winnen, in de avond valt de vorst binnen en gaat het licht vriezen behalve in Zuid-Limburg, daar is het eerst nog enkele graden boven nul.
Hoeveel sneeuw?
De sneeuwhoeveelheden die gaan vallen liegen er niet om. De meeste sneeuw lijkt nu te gaan vallen op de Veluwe en in het oosten van het land maar ook elders valt op de meeste plaatsen een behoorlijk pak tussen de 10 en 30 cm. Het zuiden van Limburg komt er dit keer minder goed vanaf. Zie de sneeuwkaart.Sneeuwhoogte
Gevoelstemperatuur
De wind lijkt een spelbreker te worden en gaat zorgen voor een hele lage gevoelstemperatuur. Overal zoekt de wind de koude oosthoek op en trekt flink aan. Morgenmiddag waait een vrij krachtige oosten wind. In het noorden en op de Wadden wordt windkracht 6 tot 7 bereikt. In de avond wordt het met die lage temperaturen pas echt koud. De oostenwind bereikt windkracht 6 en in het noorden en op de Wadden gaat het hard tot stormachtig waaien, kracht 7 tot 8 en bovendien komen er ook nog eens zware windstoten voor. Dit alles zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden komt te liggen. Verder kan bij windkracht 8 zeker gesproken worden van een heuse sneeuwjacht. De stevige wind in combinatie met de flinke sneeuwval zorgt ervoor dat de sneeuw gaat verstuiven en dat er sneeuwduinen gevormd kunnen worden. Het blijft ook zondag eerst nog flink sneeuwen en waaien bij temperaturen rond de -4 graden . In het noorden nog enkele graden kouder (alleen in het zuiden van Limburg kan het nog net boven nul zijn). Het is verstandig om je goed aan te kleden mocht je naar buiten gaan. In de loop van de avond wordt de intensiteit van de sneeuwval steeds minder.
Gevoelstemperatuur
Hoe gaat het verder!
Het wordt berekoud. De hele week ligt de temperatuur zowel overdag als 's nachts ruim onder nul. In de middag vriest het op veel plaatsen matig en in de nacht gaat het soms streng vriezen met waarden rond de -10. Op veel plaatsen ligt sneeuw dus als het breed opklaart is het niet ondenkbaar dat de minimumtemperatuur tussen de -15 en de -20 komt te liggen. Soms zal nog een sneeuwbui vallen maar er vallen geen grote hoeveelheden sneeuw. Het lijkt erop dat rond Valentijnsdag de ergste kou zal afnemen maar de ervaring leert dat het knap lastig kan zijn om de kou ofwel de Russische beer te verdrijven. Voorlopig dus kou, sneeuw en gladheid. Zie meerdaagse.Meerdaagse
De situatie van dit weekend doet denken aan de winter van 1979. Als kind schaatste ik toen over straat, lag er een pak sneeuw en werden ook sneeuwduinen gevormd. Er lag een dikke ijsvloer, ook op het Veerse meer in Zeeland. Nou dan moet het toch hard vriezen wil je daar kunnen schaatsen. Ik zal het nooit vergeten want een botsing met het ijs leverde me toen een flink gat op in mijn voorhoofd. Voor altijd een litteken van de winter van 1979.
Deze kou inval zal ook met overlast gepaard gaan maar probeer er ook maar van te genieten. Dus moonboots aan, thermokleding aan, slee uit de kast, schaatsen uit het vet, antivries in de auto en vergeet ook de vogels en andere dieren niet, die verdienen wel wat extra aandacht. We zien de foto's van de sneeuw, schaatspret en sneeuwengeltjes wel verschijnen!