Actueel

De natuur is klaar voor de astronomische herfst

De meteorologische herfst is al drie weken onderweg maar morgen start dan echt de astronomische herfst. Dit wordt bepaald door de stand van de zon t.o.v. de aarde. In de natuur zijn al volop tekenen van de herfst zichtbaar. Paddenstoelen, spinnen, bladverkleuring en vallende kastanjes, het hoort allemaal bij de herfst. Ook het weer gaat zich aanpassen, de nachten worden kouder (gisteren was er voor het eerst dit najaar vorst aan de grond) en er ontstaat nogal eens mist. Of het ook echt herfstweer wordt de komende tijd...........

Waarom de astronomische herfst niet altijd op de 21ste start

De aarde maakt twee rotaties namelijk om z’n as in ongeveer 24 uur en om de zon waar de aarde ongeveer een jaar over doet. In de astronomie worden de seizoenen bepaald door het moment dat de zon op de evenaar of op een van de keerkringen (Kreefts- of  Steenbokskeerkring) komt. Dat is meestal rond de 21ste maar dat verschilt per jaar. Morgen begint de herfst dus op 23 september. De zon staat dan precies boven de evenaar. Dat betekent dat de dag en de nacht even lang duren. Dit moment noemen we een equinox en valt morgen dus om precies te zijn om 03:04 uur. Bij de start van de zomer staat de zon precies op de Kreeftskeerkring (Noorderkeerkring) en valt de langste dag.

herfst1.png

Equinox: zon boven de evenaar

21,22,23 of misschien wel 25?

Maar hoe komt het dan dat de ene keer de herfst op 21 september start en andere jaren op 22 of 23 september. Dat heeft enerzijds te maken met de ellipsvormige baan die de aarde om de zon aflegt en anderzijds met de gekantelde aardas. Die staat iets uit het “lood”, een beetje scheef dus, waardoor de seizoenen soms iets eerder of wat later starten. Om te zorgen dat het niet gebeurt dat de herfst op 25 september start wordt eens in de vier jaar een schrikkeljaar ingelast en dus een dag extra ter compensatie waardoor dus de herfst weer eerder van start gaat.

herfst2.png

Elliptische baan van de aarde om de zon

Tekenen in de natuur

De nachten worden kouder, er ontstaat regelmatig mist, de zomerbloeiers zien er nu echt niet meer uit, de herfst staat voor de deur. Paddenstoelen schieten de grond uit, het wemelt van de spinnen en de bomen gaan er kleurrijk uitzien. Hieronder een impressie van de herfsttekenen:

7081907_source.jpg

Herfstkleuren (foto: Ilse Kootkar)

7081843_source.jpg

Kastanje staat op barsten (foto: Ton Wesselius)

7082501_source.jpg

Dennenvoetzwam (foto: Corry van Daalen)

7084389_source.jpg

Misty morning Lex van den Akker

Gaat het weer zich herfstachtig gedragen?

Vandaag nog niet. Het ziet er prachtig uit met flink wat zon. Morgen komt een storing vanuit het westen naderbij zodat er wat regen gaat vallen. Ook zaterdag verloopt niet geheel droog. Zondag wel maar na het weekend trekt de wind aan, gaat de temperatuur omlaag en trekt van tijd tot tijd regen over het land.

meerdaagse.png


22-09-2022 om 13:00 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...