In december bereikt de volle maan haar piek en staat deze bekend als de Koude Volle Maan. De naam verwijst naar de typische koude temperaturen van deze tijd van het jaar. Deze maan is de laatste volle maan van het kalenderjaar en biedt een prachtige blik op het maanoppervlak, indien het weer uiteraard meewerkt!
Maanstanden: Hoe Werkt het?
De maan draait in iets minder dan 30 dagen om de aarde. Hoewel de maan zelf geen licht geeft, wordt deze beschenen door de zon. Wat wij vanaf de aarde zien, is de kant van de maan die door de zon wordt verlicht. Bij nieuwe maan wordt de andere kant beschenen, waardoor de maan vanaf de aarde niet zichtbaar is.
Nieuwe maan
De cyclus gaat door tot de maan volledig is verlicht, zoals bij een volle maan.
Volle maan
Wat maakt de koude volle maan bijzonder?
In december staat de volle maan vaak laag aan de horizon. Dit geeft de illusie dat de maan groter lijkt dan normaal. De koude volle maan vindt plaats op 15 december 2024 en biedt een kans om het maanoppervlak goed te bekijken, vooral met een telescoop.
Samenloop met andere astronomische gebeurtenissen
Soms valt de koude volle maan samen met andere gebeurtenissen, zoals de Geminiden-meteorenregen. Deze combinatie kan zorgen voor een indrukwekkende nachtelijke hemel, waar de volle maan en vallende sterren samen te zien zijn. Al zorgt een volle maan er wel voor dat de vallende sterren minder goed te zien zijn.Foto: Jaap Scholte, Nieuw-Vennep
Koude volle maan bekijken?
Voor de beste ervaring zoek je een donkere plek met weinig lichtvervuiling. Kijk omhoog in de vroege avond wanneer de maan opkomt. Vergeet niet om je warm aan te kleden, want de temperaturen kunnen flink dalen tot een graad of 4 gemiddeld. Neem eventueel een verrekijker of telescoop mee om details van het maanoppervlak beter te zien. In de nacht van zaterdag op zondag lijken er vooralsnog brede opklaringen te komen