Actueel

De herfst is begonnen

Adri Joosse, Oost-Souburg

De eerste dag van de astronomische herfst begint al gelijk herfstachtig, maar na het weekend lijkt de herfst echt los te gaan barsten!

Dit weekend
Hebben we eerst te maken met een slepend front. Dit front zorgt vandaag en morgen voor veel bewolking en lokaal veel neerslag. 

fronten.png
De situatie morgen.

Afhankelijk van hoe het laag boven Frankrijk zich gaat ontwikkelen en welke kant het precies op trekt, kunnen er lokaal grote verschillen in neerslaghoeveelheid zijn. Er zit nog wel wat onzekerheid in de modellen over de neerslaghoeveelheden namelijk.

Jolanda Bakker, Zevenhuizen.jpegHoeveel gaat er vallen? Foto: Jolanda Bakker, Zevenhuizen

Morgen
Aankomende nacht gaat het vrijwel overal regen, het zuidoosten blijft het langst droog. Morgen begint dan ook met veel bewolking en regen. Daarnaast staat langs de kust een straffe noordoosten wind. Het wordt met slechts 15 graden kouder dan gemiddeld voor eind september.

morgen.png
Het weer op zaterdag.

De vraag rijst dan, hoeveel regen gaat er vallen. Zeker in het westelijk deel van Nederland gaat het meeste vallen, maar de modellen verschillen nogal over locatie en hoeveelheid.

gfs tot 18.jpg

Het Amerikaanse model GFS geeft namelijk tot morgenavond opgeteld de meeste neerslag (10-15mm) in een vrij smalle strook in het westen van het land en een flinke hoeveelheid boven het IJsselmeer en omgeving (15-30mm)

ec tot 18.jpg

Het Europese model (ECMWF) geeft tot morgenavond de meeste neerslag (15-30mm) een stuk zuidelijker.
Het Franse model AROME heeft de meest extreme verwachting. Namelijk lokaal meer dan 50mm en dan juist in een groot gebied in de kop van Noord-Holland, Texel en een deel van Friesland.

arome tot 18.jpg
Een voorzichtige conclusie is in ieder geval dat de meeste neerslag tot morgenavond in het westelijk deel van het land gaat vallen. 10 tot 20mm aan neerslag met een kans op meer tot lokaal 50mm is dus mogelijk. Alleen waar de meeste neerslag precies gaat vallen is nog moeilijk te bepalen.

Henk Straatman, Sint Agatha.jpeg
De komende tijd gaan we meer van dit soort luchten zien. Foto: Henk Straatman, Sint Agatha

Herfst aan
Maar dit is pas een waarschuwingsschot. Na een relatief rustige en droge zondag, barst de herfst pas echt los. De wind trekt namelijk aan, de temperatuur maakt een duikeling en vanaf maandag is het weer een komen en gaan van regenstoringen en buien. Na het weekend staat de herfstmodus dus echt aan. Slim dus om komende tijd regelmatig even de Buienradar te checken.

meerdaagse.png
Veel wind, kou en neerslag de komende tijd.23-09-2022 om 12:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...