De buienradar is een ontzettend handige tool om te zien of je de paraplu nodig hebt. Toch is neerslag niet het enige dat de radar opmerkt. Er zijn andere dingen die het beeld dat wij krijgen kunnen beïnvloeden, welke zaken dat zijn zullen we hieronder kort op een rijtje zetten.
Hoe werkt een radar?
Om te begrijpen hoe verstoringen van het radarbeeld kunnen optreden is het eerst handig om te weten hoe een radar werkt. Een radar zend een puls uit, hierdoor ontstaat een elektromagnetische golf. Deze golf heeft ongeveer een frequentie van 5000 hertz. Dit betekend dat hij 5000 keer trilt in een seconde. Doordat een radar ronddraait schiet hij dus als het ware golven in alle richtingen. Als zo’n golf een object tegenkomt wordt hij teruggekaatst en vangt de radar hem weer op. Objecten als vliegtuigen en schepen worden uit het beeld dat wij te zien krijgen gefilterd. Het filter kan alleen niet alles tegenhouden.
De elektromagnetische golven die worden uitgezonden worden door onder andere regendruppels teruggekaatst.
Jaarwisseling
Vanavond gaan we weer massaal vuurwerk afsteken, dat is mooi om te zien, maar het heeft ook enkele nadelige effecten. Een van die nadelen betreft de natuur. Vogels kunnen schrikken van de harde knallen en vliegen dan massaal op Als er veel vogels tegelijk opvliegen kan de radar denken dat het een regenwolk is, doordat er op grote schaal golven teruggekaatst worden.
Radarbeelden rond de jaarwisseling in 2016, we zien 'buitjes' ontstaan op plekken waar veel vogels opvliegen door het vuurwerk.
Luchtoefeningen
De luchtmacht oefent wel eens in het Nederlandse luchtruim. Als een F-16 door een radar gedetecteerd wordt, dan kan een straaljager 'chaff' of 'flares' uit uitwerpen. Chaff zijn strookjes aluminiumfolie die radarstralen reflecteren. Deze 'chaff' kan als een minuscuul buitje op de radar verschijnen.
Een straaljager schiet zijn 'flares' af.
Intense neerslag
Buienradar gebruikt twee grote radars, eentje in Den Helder en eentje in Herwijnen. Deze radarbeelden worden aangevuld met gegevens van radars in buurlanden. Als er een strook met intense neerslag tussen de twee Nederlandse radars doortrekt kan het soms zijn dat het midden van de neerslag minder heftig lijkt. Dit komt door de weerkaatsing die de hevige neerslag bij de radars veroorzaakt. De golven kaatsen snel terug en er zijn dus minder golven over om het midden van het neerslaggebied te bereiken. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er minder elektromagnetische straling terugkomt van het midden van de neerslag en de radar de regen daar dan onderschat.
Als een buienlijn met intense neerslag precies over de twee Nederlandse radars trekt lijkt het alsof de neerslag uitdooft. Deze twee radarbeelden schelen 10 minuten!
En vanavond?
Vanavond kan het weer zo zijn dat er grote zwermen vogels opvliegen door het vuurwerk. Als dit gebeurt is het misschien ook wel zichtbaar op de buienradar, dit is afhankelijk van de grootte van de groep vogels. Hoe groter, hoe meer kans dat het op de radar zichtbaar wordt. Of de radar vannacht inderdaad vogels heeft opgepikt kan je morgen controleren. Je kan hier namelijk de buienradar terugkijken.
Geniet van de jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2020 gewenst namens het team van Buienradar!