Actueel

Dag, zomer!

Ab Donker

Dat was 'ie dan! Vandaag is de laatste dag van de astronomische zomer. Er moet wel gezegd worden, dat het voor ons meteorologen al eerder herfst was. Hoe werkt dat en meer over de herfst, lees je hier!

De overgang naar herfst

Vandaag is dus de allerlaatste dag van de zomer. Morgen, om 9:50 exact, staat de zon loodrecht op de evenaar en dat betekent dat de herfst is begonnen. Gedurende de herfst trekt de lijn, waar de zon loodrecht op staat, alleen maar verder zuidelijker het zuidelijke halfrond op. Dat betekent dat de zonnestralen steeds verder moeten reizen om bij Nederland te komen. Als gevolg, verliezen die zonnestralen energie en kan het aardoppervlak hier minder vlot opwarmen. Daardoor wordt het gedurende de herfst ook steeds een stukje koeler. Uiteraard is daar veel variatie in omdat er nog veel meer factoren spelen in het bepalen van de temperatuur. 

Zon_invalshoek_v3_sept_versie 2.jpg
Op 23 september staat de zon loodrecht op de evenaar en gaat voor ons de herfst in.

Het weer 

Het weer tijdens deze overgang is eigenlijk best bijzonder. Vandaag is namelijk nog wel een aangename dag met op een flink aantal plaatsen zomerse temperaturen en veel zon. Echt nazomerweer, dus! Als gevolg van een storing, krijgen we eind van de middag en vanavond te maken met slechter weer. Bij dit slechte weer, wordt de warmte verdreven. Morgen is het dan ook meteen een aantal graden koeler en wordt het niet warmer dan 20 graden. Daarnaast is het morgen ook natter dan vandaag en schijnt de zon een stuk minder. Het weer volgt dus eigenlijk de seizoenswisseling wel erg goed. Let wel op: dit is puur toeval, maar natuurlijk wel bijzonder.

4818247_source.jpgOok de barometer geeft het vandaag al aan: er is veranderlijk weer op komst! Foto: Margreet van Vianen, Tilburg.

De herfst staat er natuurlijk ook om bekend dat het weer slechter wordt. Over het algemeen wordt het natter en de term "herfststorm" is er ook niet voor niets. Iets anders dat typerend is voor de herfst, is mist! Vaak zien we meer (grond)mist tijdens de herfst. 

Meteorologische of astronomische seizoenen?

Je hebt het waarschijnlijk al wel eens vaker gehoord: voor meteorologen beginnen seizoenen altijd op een ander moment dan voor astronomen. Voor astronomen bepaalt de stand van de zon wanneer er een seizoenswisseling plaatsvindt. Voor meteorologen staat de zon los van de seizoenen.

Meteorologische seizoenen beginnen altijd de 1e van de maand. Voor ons meteorologen is dus de herfst op 1 september al begonnen. Dat doen we, zodat we makkelijk records en klimaatgegevens kunnen opslaan en verwerken. Consistentie is namelijk erg belangrijk bij onder andere klimaatonderzoek en daarom is het belangrijk dat we dit doen. 

seizoenen overzicht - aanp herfst 2019 -WEER.jpgEen overzicht van de seizoenen in 2019.


22-09-2019 om 11:30 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...