Het duurde even voordat het Atlantische orkaanseizoen op gang kwam, maar inmiddels loopt het seizoen 'op rolletjes'. Na 'Major hurricane' Fiona is het nu de beurt aan orkaan Ian om uit te groeien tot een grote orkaan.
Orkaanseizoen
Ondanks dat de verwachtingen voor het huidige orkaanseizoen hooggespannen waren, duurde het erg lang voordat de eerste orkaan tot ontwikkeling kwam. Voor het eerst in 25 jaar bleven orkanen in de Atlantische Oceaan in de maand augustus uit. Met september op de kalender kwam het orkaanseizoen toch nog op gang. Op 2 september was het zo ver: de eerste orkaan, Danielle, kwam tot ontwikkeling ten westen van de Azoren. De orkaan bleef boven water en heeft uiteindelijk geen overlast veroorzaakt. Earl werd de volgende orkaan, maar ook deze kleinere orkaan zorgde nauwelijks voor problemen. Het veranderde met de komst van Fiona op 14 september. Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en de Turks-Caicoseilanden werden flink getroffen. Grootschalige uitval van elektriciteit, verwoeste huizen, overstromingen en zelfs enkele doden waren het gevolg. Fiona trok in de week daarna noordelijker langs Bermuda om uiteindelijk in Canada uit te komen. Met windsnelheden die opliepen tot 177 km/uur werd Canada getroffen door één van de zwaarste orkanen in de Canadese geschiedenis.
Orkaan Ian komt vandaag aan land in Cuba als categorie 3 orkaan.
Ian koerst af op Cuba
Sinds 24 september is Ian in beeld als tropische storm. Inmiddels is Ian uitgegroeid tot een orkaan van de derde categorie met gemiddelde windsnelheden van 155 km/uur, een 'major hurricane'. In grote delen van Cuba regent het al pijpenstelen. De verwachting is dat Ian vanmiddag aan land komt in Cuba en voor heel veel overlast gaat zorgen. Na Cuba komt Ian weer boven het water van de Golf van Mexico. De warme en vochtige omstandigheden zorgen ervoor dat Ian uitgroeit tot een orkaan van de vierde categorie op een schaal van 5. Windsnelheden liggen dan (ruim) boven de 210 km/uur.
Donderdagavond komt Ian aan land in Florida. Volgens de laatste, onzekere, berekeningen gebeurt dat als categorie 2 orkaan.
Florida in onzekerheid
Hoe Ian zich daarna gaat ontwikkelen is onzeker. De huidige berekeningen laten zien dat Ian iets gaat afzwakken, voordat Ian de kust van Florida gaat bereiken. Al is de ontwikkeling van de orkaan nog erg onzeker. Zelfs met de huidige, iets afzwakkende scenario's, is Ian nog steeds een orkaan van de 2e of mogelijk zelfs 3e categorie als hij Florida treft. De Amerikaanse stad Tampa, met bijna 400.000 inwoners, ligt op dit moment op de plek waar de orkaan volgens de huidige verwachtingen aan land komt. Langs de westkust van Florida wonen ongeveer 3 miljoen inwoners. Het gebied bereidt zich voor op de ergste storm in ruim 100 jaar! Vooral overstromingsgevaar ligt op de loer. De westkust van Florida is laaggelegen en erg kwetsbaar. Naast meer dan 300 millimeter regen, kan vooral het opgestuwde zeewater voor problemen zorgen. Op dit moment wordt verwacht dat later in de week golven van meer dan 3 meter op de westkust van Florida kunnen beuken. En dat terwijl tijdens een milde storm de straten aan de kust al blank staan. Amerikanen in Florida bereiden zich dan ook voor op het ergste en evacuaties worden al in gang gezet. Ook de lancering van een maanraket is door de orkaan uitgesteld.