Actueel

Code oranje in Limburg

Heerlen

Regen, regen en nog eens regen. De Limburgers krijgen het de deze dagen flink voor de kiezen. Door het regenwater krijgt ook de Maas veel water te verwerken.

Wateroverlast

Gisteravond trokken forse regen- en onweersbuien over Limburg. De eerste meldingen van wateroverlast kwamen aan het begin van de avond al binnen. Zo werd de A79 bij Heerlen afgesloten voor al het verkeer vanwege een grote hoeveelheid regenwater op het wegdek. Door de regen kwam het in het plaatsje Schin op Geul zelfs tot een heuse landverschuiving. Het is niet de eerste keer dat Limburg getroffen wordt door forse regenbuien. Nog maar twee weken geleden was het ook raak op verschillende plaatsen in het zuidoosten van het land.

In het Limburgse Schin op Geul vonden gisteravond zelfs landverschuivingen plaats. Bron: Annelies v/d Berg

In het Limburgse Schin op Geul vonden gisteravond zelfs landverschuivingen plaats. Bron: Annelies v/d Berg

 

Beelden van ondergelopen snelweg A79. (Bron: 1Limburg)

Regen driedaagse

De wateroverlast in Limburg is nog niet voorbij. Meer regen is namelijk onderweg. Een lagedrukgebied boven Zuid-Duitsland blijft namelijk min-of-meer op zijn plek liggen. Hierdoor worden buiengebieden over de zuidoostelijke helft van Nederland gezwiept. Veel regen in korte tijd is hierbij mogelijk tot donderdagavond. Het KNMI heeft daarom tot donderdagavond code oranje afgegeven voor Limburg vanwege zware regenval. Vooral in Zuid-Limburg kan in 3 dagen tijd meer dan 75mm regen in 24 uur vallen. Lokaal kan zelfs meer dan 150mm regen vallen in drie dagen tijd. Ter vergelijking: In Nederland valt gemiddeld zo'n 78mm aan regen per maand. Door de overvloedige regenval kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van wateroverlast.

Tot en met morgen blijft het lagedrukgebied boven Duitsland rondtollen en zorgt het voor veel regen in Limburg.Tot en met morgen blijft het lagedrukgebied boven Duitsland rondtollen en zorgt het voor veel regen in Limburg.

De stroomgebieden van de Rijn en de Maas. De regen die in deze gebieden valt, wordt door de Rijn of de Maas afgevoerd naar de Noordzee.

De stroomgebieden van de Rijn en de Maas. De regen die in deze gebieden valt, wordt door de Rijn of de Maas afgevoerd naar de Noordzee.

Maas en Rijn

Niet alleen het zuidoosten van Nederland krijgt veel hemelwater te verwerken. In de Ardennen en grote delen van West-Duitsland is het ook raak. Zo kan op sommige plaatsen meer dan 200mm regen vallen. Ogenschijnlijk hebben we daar in Nederland weinig last van. Toch moet al dit regenwater afgevoerd worden door de grote rivieren als de Rijn en de Maas. In beide rivieren wordt dan ook een forse stijging van het waterpeil verwacht. De waterstand in de Rijn bij Lobith bereikt waarschijnlijk over 2 dagen de 13 meter boven N.A.P. Dit betekent dat de kans aanwezig is dat uiterwaarden onder water kunnen komen te staan. Iets wat niet vaak gebeurd middenin de zomer. In het weekend stijgt het waterpeil mogelijk nog verder door. Meerdere campings die gelegen zijn in de uiterwaarden worden daarom uit voorzorg ontruimd. Ook voor de Maas gelden waarschuwingen. De recreatievaart wordt door Rijkswaterstaat geadviseerd om niet met hoogwater de Maas op te gaan. Een sterke stroming kan mensen in gevaar brengen. Ook meedrijvende troep, zoals takken, in het water kunnen zorgen voor een vastlopende schroef. De Maas stijgt overigens ook snel. Het water afkomstig uit de Ardennen zorgt voor een snelle stijging van het waterpeil. Morgen wordt het hoogwaterpeil op meerdere plaatsen langs het Limburgse gedeelte van de Maas al gehaald en kunnen uiterwaarden onderlopen. Afhankelijk van de hoeveelheid regen kan het zo zijn dat het waterpeil een dag later stijgt naar een afvoer naar meer dan 1600 m3/seconde. Dit soort grote hoeveelheden waterafvoer worden in de zomer zelden bereikt en kan tot grootschalige overstromingen zorgen langs de oevers van de Maas.

De geregistreerde en verwachte waterafvoer van de Maas bij Eijsden. Vanaf vandaag stijgt de waterafvoer naar verwachting snel. (Bron: Rijkswaterstaat)

De geregistreerde en verwachte waterafvoer van de Maas bij Eijsden. Vanaf vandaag stijgt de waterafvoer naar verwachting snel. (Bron: Rijkswaterstaat)


14-07-2021 om 11:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...