Actueel

Climax lenteweer nadert: woensdag lokaal 25 graden!

Alblasserdam

Na een van de zonnigste maartmaanden ooit, gaat april vrolijk op dezelfde tour verder. Er is alleen een wezenlijk verschil: de temperaturen zijn nu ook omhoog geschoten! Sinds zondag lijkt de lente definitief aangebroken in Nederland met temperaturen rond de 20 graden. Aankomende woensdag nadert een nieuw thermisch hoogtepunt.

Zonnig weer
Al geruime tijd hebben we te maken met ontzettend zonnig weer. Na een wisselvallig februarimaand, die iedereen zich waarschijnlijk nog goed kan herinneren door de vele stormen (zoals Ciara), kwamen we in maart in rustiger vaarwater terecht. Door veel hogedrukinvloeden was er genoeg ruimte voor de zon. Zo veel zelfs, dat maart 2020 in de top 5 zonnigste maartmaanden ooit komt te staan: gemiddeld scheen de zon 195 uur, terwijl dat normaal maar 125 uur is in maart.

ZON.JPG

Figuur 1: Zoveel uur scheen de zon meer in Nederland dan normaal in maart. We hebben dus zo'n 60 tot 80 uur meer zon gehad dan normaal: dat zijn ongeveer 7 extra onbewolkte dagen bovenop de zon die we normaal zouden hebben! ©KNMI

Temperatuur
Tot afgelopen weekend liep de temperatuur ondanks alle zon echter nooit echt hoog op. Dat had bijvoorbeeld te maken met de zonkracht, die deze dagen steeds sterker wordt, maar vooral ook met waar de lucht boven ons land precies vandaan kwam. We hadden vaak te maken met noorden- of oostenwinden de afgelopen maand, waardoor ons van oorsprong koude lucht bereikte. Lucht die bijvoorbeeld afkomstig was van Noordpool. Je begrijpt, dan kan de zon nog zo hard schijnen: echt warm wordt het er niet door.

672983b4-d3e2-433e-88a4-0104ea05138b.jpg

Figuur 2: Een oude frontenkaart uit het archief. Ook hier hebben we te maken met een hogedrukgebied, waardoor regen op een afstand blijft en we veel zon hebben. Met deze kaart hebben we echter te maken met een noordelijke stroming, waardoor we te maken hebben met een koude luchtsoort. 

Op dit moment is de situatie totaal anders. Er staat een zuidelijke stroming, waardoor warmere lucht ons kan bereiken. Hierdoor hebben we sinds zondag te maken met temperaturen rond de 20 graden. Het hoogtepunt lijkt er echter woensdag pas aan te komen! Deze dagen staat er namelijk nog redelijk wat wind, wat ervoor zorgt dat de temperatuur iets getemperd wordt. Woensdag lijkt deze wind echter vrijwel helemaal weg te vallen, waardoor de temperaturen nóg meer kunnen oplopen.

woensdag1400.jpg

Figuur 3: De situatie aankomende woensdag. We hebben te maken met een zwakke zuidenwind die warme lucht aanvoert. De isobaren (witte lijnen) liggen ver uit elkaar, wat betekent dat er weinig wind staat.

25 graden?
Kan het dan zelfs voor de eerste keer dit jaar zomers warm gaan worden met temperaturen boven de 25 graden? Jazeker, die kans zit er wel in! Waarschijnlijk blijft dit wel voorbehouden aan het binnenland, en dan met name het zuidoosten. Ook in de rest van het land zal het echter met temperaturen rond de 22 á 23 graden goed toeven zijn.

Tmax.jpg

Figuur 4: De verwachte maximumtemperatuur voor aankomende woensdag. Vooral in het zuidoosten gaan veel waardes naar de 25 of 26 graden. Die 26 graden lijkt op dit moment wel erg enthousiast, maar 25 graden moet zeker mogelijk zijn!

Als we de 25 graden halen op een officieel meetstation aankomende woensdag, zou dat trouwens een record opleveren: nog nooit werd het op 8 april 25 graden in ons land. Echt bijzonder is het echter niet, want de vroegste datum waarop het een keer 25 graden werd in Nederland is 29 maart. Dat record valt dus al niet meer in te halen.

En na woensdag?
Na woensdag lijken we in ieder geval nog tot het weekend te maken te hebben met het warme en vrij zonnige weer. Op donderdag draait de wind even naar het noorden, waardoor de temperaturen een fractie lager uitvallen. Pas vanaf het weekend is er weer kans op wat regen en gaan de temperaturen weer onder de 20 graden eindigen.

RTL_day&Z_16_NL meerdaagse.jpg

Figuur 5: De meerdaagse verwachting, pas vanaf zaterdag lijken de temperaturen iets naar beneden te gaan en is er kans op wat regen.


06-04-2020 om 14:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...