We hebben te maken met een stormachtige wind en zware windstoten. Dat komt door storm Christoph, wordt gezegd. Maar het stormt hier helemaal niet. Hoe kan dat?
Het is onstuimig weer. Afgelopen nacht trok een actief koufront over het land met veel regen en zelfs hagel en ook veel wind. Aan de kust bij IJmuiden werd even windkracht 9 gemeten. Ook kwam daar een windstoot voor van 127 kilometer per uur. Dat is een van de zwaardere windstoten in de metingen. Ook zijn er verschillende meldingen van schade: Omgewaaaide bomen bijvoorbeeld. Daardoor raakte op sommige plaatsen het treinverkeer ontregeld en werden wegen geblokkeerd. In Maarssen kwam zelfs een boom op een rijdende auto terecht. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond.
Beesel, Jessie van Neer
Maar het is geen storm en al helemaal geen storm met de naam Christoph. Althans, niet bij ons. Dat komt doordat het KNMI heeft bepaald dat we namen alleen gebruiken als er in ons land code oranje wat betreft de wind geldt. En voor het uitgeven van code oranje zijn vrij precieze criteria vastgesteld. Ze staan in onderstaand schema
Bron: KNMI. NB: Code rood heeft geen criteria, maar wordt uitgegeven als er op grote schaal maatschappij-ontwrichtend weer wordt verwacht.
Als we dan kijken naar de criteria voor wind, dan zien we dat er niet gekeken wordt naar de windkracht die verwacht wordt, maar naar de windstoten. Voor code geel moeten die in de winter boven de 90 km/u in de kustgebieden en boven de 75 km/u landinwaarts zijn. Voor code oranje is dat 120 km/u aan de kust en 100 km/u landinwaarts. Code geel wordt maximaal 2 dagen van tevoren uitgegeven. Code oranje pas 24 uur van tevoren.
Voor vandaag is ook code geel uitgegeven, maar geen code oranje. De reden daarvoor is simpelweg dat de criteria niet behaald werden. Het is vandaag namelijk -op die ene bij IJmuiden na- niet op grote schaal tot windstoten van 120 km/u gekomen en ook landinwaarts werd de grens van 100 km/u niet aangetikt. Dit zat ook niet in de verwachting en daarom is vooraf geen code oranje uitgegeven.
En dus spreken we vandaag niet van storm Christoph. In Groot-Brittannië is wel sprake van storm Christoph. Daar heeft de weerdienst wél een naam gegeven aan het lagedrukgebied, omdat er in Groot-Brittannië wel stormkracht, schade en overlast werd verwacht. En omdat de Nederlandse, Britse en Ierse weerdienst samen een namenlijst voor stormen hebben gemaakt, staat Christoph ook bij ons op de lijst. (meer over de stormnamen vind je in deze blog: 'stormnamen' )
Lijst met stormnamen 2020/2021 Bron: Metoffice
In principe gebruiken wij die naam dus niet, want in ons land geldt geen code oranje voor deze net-niet-storm. Maar vorig jaar ontstond daar discussie over. Want ook toen gebeurde het dat er soms een storm was, terwijl wij in Nederland geen storm kregen. Het leek onlogisch dat wij die naam niet mochten gebruiken, terwijl er dus wel een storm met die naam in onze buurt rondtolde. Het KNMI heeft inmiddels de regels aangepast. Ook een storm waarvoor in ons land geen code oranje is uitgegeven, kan in ons land in sommige gevallen een naam krijgen bij een code geel. En daar ontstaat de verwarring. Want wat zijn 'sommige gevallen'? En wat als in andere landen de stormnaam wordt gebruikt en ook Nederlandse media die overnemen?
Zandvoort, John Dalhuijsen
Het idee bij de naamgeving is dat er extra bewustzijn moet komen voor stormen, zodat men er eerder rekening mee houdt. Dat is natuurlijk hartstikke belangrijk, want een fikse wind kan levensgevaarlijk zijn. Zo is het oppassen geblazen op de weg, maar ook voetgangers moeten uitkijken voor rondvliegend puin of omvallende bomen.
Maar aan verwarring heeft niemand iets. Het blijft dus zaak voor het KNMI om samen met de Britse en Ierse weerdienst het systeem van stormnamen te blijven evalueren en zonodig bij te stellen.