Vergeleken met de afgelopen dagen wordt het weer komende week een stuk(je) dynamischer. We krijgen tijdelijk te maken met veel wind en buien, maar tegelijkertijd ook meer ruimte voor de zon. Daarbij verloopt de maandag vrij zacht, daarna daalt de temperatuur als de wind naar het noordoosten draait, met misschien wel wat verdwaalde nachtvorst.
Venijnig lagedrukgebiedje op maandag
Als je alleen naar de verwachte luchtdruk voor morgen kijkt, zou je er niet direct rekening mee houden. In het midden van het land komt de luchtdruk morgen niet onder 1030 hPa uit. Dat zijn waarden die doorgaans met krachtige hogedrukgebieden worden geassocieerd. Toch krijgen we te maken met veel wind - in het Waddengebied mogelijk zelfs zware windstoten - en een aantal (stevige) buien. Voor de hoeveelheid wind is de gradiënt van de luchtdruk namelijk van belang, niet zozeer de absolute waarde. En voor het ontstaan van buien speelt de temperatuur op grotere hoogte een belangrijke rol.
Het lagedrukgebiedje dat ons maandag buien en wind brengt is ingeklemd tussen twee krachtige hogedrukgebieden ten oosten en westen.
Het lagedrukgebied van morgen heeft een kerndruk van ongeveer 1023 hPa. Dat zou normaal gesproken eigenlijk niet in de categorie 'lagedruk' vallen, maar de lijnen van gelijke luchtdruk liggen toch behoorlijk dicht op elkaar. Dat komt onder andere door het zeer krachtige hogedrukgebied bij Ierland, met een maximale luchtdruk van meer dan 1040 hPa.
De meeste wind komt vlakbij de kern van het lagedrukgebied te staan, welke over het westen van Duitsland trekt. Het hardst gaat het dan ook waaien in het noordelijk- en noordoostelijk kustgebied. Daar komt tijdelijk een harde noordwestenwind te staan (windkracht 7) met kans op zware windstoten van (ruim) 75 km/u. In het zuiden valt het enigszins mee, daar waait de noordwestenwind meest matig (3 à 4 Bft).
De temperaturen op 5,5 kilometer hoogte volgens het HARMONIE-weermodel van het KNMI voor morgenmiddag, met waarden van ongeveer -30 graden bij de kern van het lagedrukgebied. Bron: Meteociel.
Daarnaast gaat het lagedrukgebied gepaard met erg koude lucht op grotere hoogte. Daardoor is er flink wat onstabiliteit in de lucht en neemt de kans op buien - achter de regenzone die 's ochtends vroeg overtrekt - toe. Dat is opnieuw met name in het oosten en noordoosten het geval. Het verschil in temperatuur aan de grond (rond +10 graden) en op 5,5 kilometer hoogte (ongeveer -30 graden) is zelfs dusdanig groot dat wat hagel of een klap onweer niet zijn uitgesloten. Elders is de kans op een stevigere bui ook zeker aanwezig, maar niet zo uitgesproken als in het noordoosten.
Krachtig hogedrukgebied
Na maandag wordt de invloed van lagedrukgebieden op ons weer echter snel minder. Het hogedrukgebied dat maandag bij Ierland ligt breidt zich steeds verder uit, tot over onze omgeving. Dinsdag en woensdag is een verdwaalde spat regen niet helemaal uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Daarbij draait de wind naar het noordoosten en voert iets minder zachte, en wat drogere lucht aan. Op dinsdag haalt de temperatuur een graad of 10, op woensdag nog een graadje lager. Als het 's nachts opklaart kan het bovendien al behoorlijk fris worden. Overdag wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af.
Verwachting voor de komende (werk)week.
Detailverschillen
Donderdag komt er mogelijk wat vochtigere lucht van over de Noordzee ons land binnen, maar op vrijdag lijkt de wind alweer oostelijk te worden. De luchtdruk blijft hoog en de kans op regen beperkt. Hoewel het grootschalige 'spoorboekje' voor de komende vijf tot zeven dagen wel zo'n beetje duidelijk is, kunnen de details veel uitmaken voor het exacte weerbeeld en de temperatuur. Vooral vanaf woensdagavond, wanneer het de vraag is hoe snel en hoe ver de wat zachtere en vochtigere lucht ons land verovert.
Laat die vochtige, maritieme luchtsoort nog even op zich wachten, dan kan het donderdagochtend in een groter deel van het land afkoelen tot rond het vriespunt. Maar komt de vochtigere lucht - met de bijbehorende bewolking - eerder, dan daalt het kwik amper. Ook voor de dagen daarna spelen zulke detailverschillen een rol. Het zuidoosten heeft vanaf donderdag in ieder geval de grootste kans op een drogere luchtsoort met vooral 's nachts lagere temperaturen, terwijl het noordwesten als eerste te maken zal krijgen met een weerbeeld en temperatuurverloop dat meer aan de afgelopen week zal doen denken.
De weerpluim voor De Bilt laat zien dat al op vrij korte termijn - zo vanaf donderdag - de onzekerheid in de temperatuurverwachting fors toeneemt. Bron: KNMI.