Actueel

Bosbranden: een ramp in Australië

Het is al veel op het nieuws geweest: de bosbranden die momenteel heersen in Australië. De brandweer krijgt ze maar niet onder controle en helaas hebben ze al voor de nodige vernietiging gezorgd. In deze blog bespreken we deze bosbranden.

De bosbranden

We noemen de natuurbranden (of bosbranden) ook wel "bushfires": een Australische term. Ze zijn daar namelijk zeker niet onbekend met natuurbranden. De oorzaak ligt dan vaak bij hoge temperaturen, droge lucht maar ook vooral droogte in de natuur. De laatste paar weken was dit alleen dusdanig erg dat in een groot gebied in New South Wales. Van de week waren op een gegeven moment bijna honderd losse branden aanwezig.

Fire 3.jpg

Brandweerlieden zijn al vele dagen bezig om de branden te bestrijden, maar het lijkt een haast onmogelijke opdracht. De laatste paar dagen waren de condities iets gunstiger en kwam het iets meer tot rust, maar de mensen daar moeten zich weer voorbereiden op het verslechteren van de condities: er wordt verwacht dat de temperatuur gaat stijgen en de wind gaat toenemen. Daarnaast is kans op onweer. Op het moment dat er geen regen bij die onweer valt, kan een blikseminslag dus zorgen voor het ontstaan van nieuwe bushfires. Conclusie: New South Wales is voorlopig nog niet van de problemen af.

Fire 2.jpg

Vanuit de ruimte

De natuurbranden zijn zo gigantisch, dat de rookpluimen vanuit de ruimte meer dan duidelijk te zien zijn. Wel kun je er ook uit halen dat de activiteit van het vuur wat is afgenomen: de rookpluimen zijn op dit moment niet meer zo groot als een paar dagen geleden. We bespreken 2 satellietfoto's hieronder.

Sat_16_nov.JPG
De satellietfoto van vandaag (16 november). Bron: NASA.

Allereerst de satellietfoto van vandaag. Naast wat wolken, zijn de rookpluimen gewoon nog duidelijk terug te vinden. Let goed op: er zijn ook natuurbranden niet al te ver van Sydney vandaan. Maar als we de satellietfoto van een aantal dagen terug bekijken...

Sat_8_nov.JPG
De satellietfoto van een aantal dagen geleden (8 november). Bron: NASA.

De schaal van bovenstaande satellietfoto is ongeveer even groot als die van vandaag. De rookpluimen waren die dag een stuk groter en dikker, want de bosbranden waren toen wat heftiger. Wat wel opvalt, is dat bij Sydney nog niet zo veel gevaar was, die natuurbranden ontstonden pas later.

Er is nog iets dat opvalt aan de foto van 8 november. Dat is namelijk een heel bijzonder weersverschijnsel. Vlakbij de bushfires en boven de rookpluimen zijn witte plukken te zien. Deze witte plukken vallen onder een speciaal soort wolken, genaamd "pyrocumulus". Dit zijn grote stapelwolken die ontstaan door alle hitte van de bosbranden. Al die warme lucht gaat omhoog. Als deze opwaartse bewegingen sterk genoeg zijn, condenseert de lucht en vormt zich een (grote) stapelwolk. Deze wolken kunnen vrij gevaarlijk zijn. Ze kunnen namelijk soms bliksem produceren terwijl er geen regen uit valt. Die bliksem kan vervolgens weer nieuwe bosbranden laten ontstaan, waardoor hulpverleners opeens omringd kunnen raken door vuur. Dat is natuurlijk levensgevaarlijk. 

Fire 1.jpg

De gevolgen en hoe verder

De gevolgen van de bosbranden zijn duidelijk. Ruim een miljoen hectare natuur is volledig afgebrand. Ruim 250 huizen zijn verwoest en helaas hebben ook 4 mensen de branden niet overleefd. Doordat het gebied redelijk afgelegen is, hadden sommige mensen geen optie meer om te evacueren. In plaats daarvan, moesten ze vluchten en schuilen tot het weer veilig zou zijn. 

Fire 5.jpg

Zoals op de satellietfoto al zichtbaar was, zijn de branden wat tot rust gekomen, maar de hulpdiensten kunnen nog niet gaan ademhalen. Zoals eerder al gezegd is, gaat het weer veranderen en worden de condities opnieuw gevaarlijker voor het vormen en versterken van de bushfires. Hopelijk zijn de bosbranden zo snel mogelijk weer onder controle, al zijn de vooruitzichten niet al te best.

Speciale dank aan Nicholas Moir (Instagram: @Nampix), die de foto's van de bosbranden heeft geleverd.


16-11-2019 om 17:00 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...