Actueel

Knopzorgen

Wijchen

De bloesems van de fruitbomen staan momenteel vol in de bloei. En met vorst in de nacht, betekent dat knopzorgen voor de fruittelers. Dat wordt een paar nachten sproeien om de oogst te redden.

Vorst
De komende paar nachten gaat het flink vriezen. Lokaal kan het zelfs kouder dan -5 graden worden. Om de fruitoogst dit jaar te redden zullen de fruittelers dus alles uit de kast moeten halen om de bloesems te beschermen tegen de vorst. Want een kapot gevroren bloesem betekent een appel of peer minder.

pluim.jpg
In de pluimverwachting valt te zien dat richting het weekend de kans op vorst steeds kleiner wordt.

Bloesem beschermen met ijs
Fruittelers worden de komende dagen dus extra aan het werk gezet om hun bloesems te beschermen tegen de vorst. Fruittelers doen dit door de bomen te beregenen, zodat met de temperaturen onder het vriespunt een laagje ijs om de knop of bloesem heen ontstaat. Het klinkt erg tegenstrijdig: ijs dat helpt tegen het bevriezen. Bij het bevriezen van het water op de bloesem komt warmte vrij, zogenaamde stollingswarmte. Hierdoor daalt de temperatuur rondom de bloesem niet verder dan 0 ºC en vriest dus niet kapot.

6uur&Editie&Laat_03_weerfoto3 (20).jpg
Het besproeien van de fruitbomen vanuit de lucht.

Joost Mooij Hagestein.jpg
Met een laagje ijs om de bloem tot gevolg. Foto: Joost Mooij, Hagestein

Alternatieve maatregelen
Niet bij alle fruitsoorten werkt beregenen goed. Zo zijn kersen en druiven bijvoorbeeld erg gevoelig voor schimmels. Daarom worden bij deze fruitsoorten vaan vuurpotten gebruikt. De fruitteler is dan de hele nacht in de weer om de vuurpotten in de gaten te houden.

6uur&Editie&Laat_04_weerfoto4 (21).jpgBrandende vuurkorven om de bloesem te beschermen.

Bij hele grote boomgaarden in het buitenland is het natuurlijk niet te doen om over enorme hectares land vuurpotten neer te zetten. Daarom hebben de Amerikanen een systeem van ventilatoren. Door de ventilatoren komt de lucht in beweging en wordt gemengd. De koude lucht aan de grond wordt gemengd met de lucht op een paar meter hoogte. Hierdoor kan de temperatuur op bloesemhoogte minder ver dalen.

Naast deze maatregelen wordt ook het omliggende gras goed kort gemaaid. Op deze manier kan bodemwarmte makkelijker opstijgen en de luchtlaag tussen 70 en 100 cm hoogte, waar de meeste knoppen zich bevinden, opwarmen.

In de achtertuin
Ook in uw eigen achtertuin of op het balkon is vorst in het voorjaar niet fijn. Als u bijvoorbeeld voorjaarsplanten heeft gekocht kan het een probleem zijn voor deze planten. Een hele nacht beregenen of met vuurpotten in de weer is misschien wat overdreven, maar u kunt wel andere maatregelen treffen om de planten te beschermen. Zet voorjaarsbloeiers bijvoorbeeld even een paar nachten binnen of pak ze in met speciaal folie. 


12-04-2021 om 13:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...