Actueel

Bloeiende Berk

Het hooikoortsseizoen is alweer in volle gang. Na de Els en de Hazelaar is het nu de beurt aan de berk om tot bloei te komen. Voor het vrijkomende pollen zijn veel mensen allergisch met niezen, snotteren en rode ogen tot gevolg.

Hooikoortsseizoen

Zodra de temperaturen in het voorjaar oplopen en de zon begint te schijnen worden de meeste mensen spontaan vrolijk. Dit geldt helaas niet voor mensen met hooikoortsklachten. Niezen, snotteren en rode ogen zijn de meest voorkomende klachten. Vaak begint het al vroeg met de bloeiende Hazelaar. Vaak worden in februari de eerste klachten gemeld. Toch verschuift het hooikoortsseizoen. Door het opwarmende Nederlandse klimaat begint het hooikoortsseizoen vaak steeds vroeger. Soms worden de eerste meldingen van klachten al tijdens de kerstdagen gemaakt!

Pollenkalender: Maart en april zijn bij uitstek maanden waarin de berk tot bloei komt.Pollenkalender: Maart en april zijn bij uitstek maanden waarin de berk tot bloei komt.

Beurt aan de berk

Veel berken staan op het punt tot bloei te komen. 25% tot 50% van de berken hebben inmiddels al katjes aan de bomen hangen waaruit pollen wordt losgelaten. Zo'n 7% van de mensen is gevoelig voor dit pollen en kan hooikoortsklachten en ontwikkelt nu al hooikoortsklachten. De komende dagen lijkt de situatie voor hen er niet gunstiger op te worden. Samen met het pollen van andere bomen zorgt de berk voor een ongunstige pollenverwachting voor mensen die last hebben van hooikoorts.Meer en meer katjes hangen aan de berkenbomen. Katjes bevat pollen waar veel mensen allergisch voor zijn.Meer en meer katjes hangen aan de berkenbomen. Katjes bevat pollen waar veel mensen allergisch voor zijn.

Hooikoorts en weer

Door het redelijk koele en licht wisselvallige voorjaarsweer valt het tot nu toe relatief mee met de hooikoortsklachten. De natuur komt dit jaar 2 weken later tot bloei dan een jaar geleden. De komende dagen wordt het langzaam warmer, is het vaker droog en komt de zon vaker tevoorschijn. De ingrediënten voor een snelle groeispurt van de natuur. Ook afgifte van pollen van de berk zal in rap tempo toenemen. Heftige hooikoortsklachten zijn daarmee ook onvermijdelijk

Verlichting

Uiteraard helpt het als de lucht af en toe een beetje wordt schoongespoeld door de regen. Helaas voor de hooikoortspatiënt: veel regen zit voorlopig niet in de weersverwachting. Wel kan het een verschil maken waar in Nederland je je de komende dagen bevindt. De wind draait namelijk naar oost tot noordoostelijke richtingen. Dit betekent dat vooral het noordwesten van Nederland een aanvoer heeft over zee van relatief schone lucht. In Limburg legt de wind een langere afstand over land af en kan juist voor extra veel pollen in de lucht zorgen. Aangezien rustig lenteweer in de verwachtingen staat, kan ook het moment op de dag verschil maken in de heftigheid van de klachten. In de nachtelijke uren staat vaak minder wind en is de atmosfeer iets vochtiger. Het pollen slaat hierdoor neer en zweeft minder rond in de lucht. Overdag zorgt de zon voor opwarming van het oppervlak. Bellen met warme lucht zorgen voor meer beweging in de atmosfeer, waardoor het pollen door de lucht wordt geslingerd. Hooikoortsklachten zijn dan ook vaak aan het eind van de middag het heftigst.


14-04-2021 om 11:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...