In Amerika is Halloween erg populair en de mensen zijn daar al maanden van tevoren bezig met de voorbereidingen. In Nederland is het de laatste jaren wat meer in opkomst. Dit jaar is er daarnaast bijna wereldwijd nog iets bijzonders aan 31 oktober, oftewel Halloween!
De naam Halloween komt van All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Het is een feestavond die valt op 31 oktober en wordt gevierd in meerdere delen van de wereld, maar met name in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Er zijn verschillende theorieën hoe die dag tot zijn bestaan is gekomen. Één ervan stelt dat het feest vooral stamt van de oude Keltische oogstfeesten en met namen het Keltische Nieuwjaar Samhain. Vele academici geloven weer dat Halloween uitsluitend begon als een Christelijke feestdag, namelijk de wake van Allerheiligen.
Vandaag de dag gaat Halloween vooral om kinderen die zich verkleden en bij huizen aanbellen of kloppen als het donker wordt. Er wordt dan door de kinderen geroepen: trick or treat?! Dus wordt de keus gegeven tussen een slachtoffer worden van een plagerijtje of om snoep te geven aan de kinderen. Het feest gaat onder andere gepaard met het kerven van pompoenen in jack-o'-lantaarns.
Archieffoto: Fred Neijenhoff (Woubrugge, 2019)
Dit jaar een bijzonder Halloween
Halloween 2020 wordt heel bijzonder, want dit jaar gaat het gepaard met een blauwe maan. Sinds 1944 is dat nog nooit voorgekomen in de meerderheid van de tijdzones van de wereld en het komt pas weer in 2039 voor.
Blauwe maan is een bijzondere volle maan. Sinds mensenheugenis is er een bijgeloof dat er tijdens volle maan iets zeldzaams kan gebeuren. Dat idee werd versterkt door populaire films, boeken en tekenfilms. Denk bijvoorbeeld aan weerwolven. En als het dan ook nog een blauwe maan wordt tijdens Halloween, kun je je misschien voorstellen dat sommige mensen echt geloven dat er iets geks gaat gebeuren. Maar is dat feit of fabel?!
De blauwe maan
Een blauwe maan is enkel en alleen nog een volle maan die voorkomt in één maand. Het heeft geen bijzondere betekenis en het betekent ook niet per sé dat er iets geks of zeldzaams gaat gebeuren. Ook betekent het niet dat de maan er blauw uitziet.
Op 1 oktober 2020 was er een volle maan en op 31 oktober 2020 komt de tweede volle maan van deze maand voor. Alleen in de tijdzones oost van UCT+10 (bijvoorbeeld in oost-Australië en Nieuw Zeeland) wordt de volle maan pas op 1 November waargenomen.
Nog iets extra
Dit jaar komt er nog een extraatje bij tijdens Halloween: de planeet Mars, een felle rode "ster" aan de hemel, is naast de volle (blauwe) maan te zien. Mars was enkele weken geleden op zijn dichtstbij zijnde positie aan de Aarde. Ieder 2 jaar passeert Mars dit punt.
Positie van de volle maan en Mars op 30 en 31 oktober. Bron: EarthSky.org
Wat doet het weer?
Overdag wordt het een prachtige dag om een wandeling (op afstand) te maken. Vanuit het zuiden breekt de zon door de wolkenlaag en het blijft tot en met het eind van de middag droog. In de loop van de middag raakt de bewolking weer vanuit het westen dikker en begin van de avond gaat het dan ook regenen. Het wordt dus misschien geen leuke avond om te "trick-or-treaten" (buiten natuurlijk dat het niet wordt aangeraden vanwege COVID-19).
Wat brengt november?
Na Halloween duiken we november in: de laatste officiële herfstmaand (volgens ons meteorologen). Normaal gesproken zien we in november al wat tekenen van de winter met bijvoorbeeld koude nachten en soms ook al sneeuw. Daarentegen kan het ook nog heel mooi najaarsweer zijn met temperaturen richting 17 graden en flinke zonnige perioden. Zoals op zondag: dan is het nog steeds vrij zacht voor de tijd van het jaar. Het gaat dan wel gepaard met veel bewolking, regen en een stevige wind. Ook maandag is dat het geval. Dinsdag komt er een verandering en wordt het zachte (soms natte) herfstweer geruild voor meer zon, lagere temperaturen, minder wind en vrij droge dagen.