Actueel

Blauwalg verpest zwemplezier

Breda

Vandaag en ook komende week zijn geregeld zomerdagen te vinden om in natuurwater te duiken. In zwemvijvers of meertjes is dat niet zonder gevaar, want op meerdere plaatsen zijn blauwalgen gespot!

Geen algen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het zijn helemaal geen algen! Het zijn cyanobacteriën, niet zomaar bacteriën, oerbacteriën! Het is de oudste levensvorm op aarde en aan hen hebben we het leven zoals dat nu is te danken. Net als planten kunnen ze onder invloed van zonlicht, koolstofdioxide (CO2) en voedingstoffen zoals nitraat en fosfaat omzetten in voor dieren bruikbare stoffen zoals suikers, koolhydraten en eiwitten. Beter bekend als fotosynthese. En zij waren dus de eerste op aarde die dat konden.

70ce79ee-09e8-4505-90d0-89e6d1cba3ce.jpgWaarom dan toch blauwalg?

Alg is afgeleid van het Latijnse alga wat zeewier betekent. Organismen die in staat zijn tot fotosynthese werden gezien als algen. De bacteriën bevatten verschillende kleurpigmenten waaronder bladgroen en phycocyaan (cyaan is de kleur tussen blauw en groen) en daar heeft de groep haar naam aan te danken.

Groei van blauwalg

Als de temperatuur stijgt en er genoeg voedingsstoffen zijn, kan de blauwalg zich lekker vermenigvuldigen. Wat je dan gaat zien is dat het water gaat verkleuren. Het kleurt dan groen of zelfs wat (rood)bruin. Vaak komt er een groenbruine verfachtige laag op het water. Al met al maakt dat het zwemwater niet echt aantrekkelijk. Als je een beetje pech hebt stinkt het ook behoorlijk, variërend van een “rioollucht” tot een zwavelachtige of muffige geur. Vervelend als je wil zwemmen maar niet gevaarlijk.

36a17adb-6147-4062-9c3a-6b17194a1105.jpg

Het gevaar van blauwalgen

Naast dat ze voedingsstoffen produceren onder invloed van zonlicht maken ze ook gifstoffen aan. Van de ongeveer 2000 soorten blauwalg zijn er ongeveer 40 giftig. Die gifstoffen zijn niet allemaal even gevaarlijk. De klachten kunnen variëren van huidirritatie, diarree en maagkrampen en zelfs tot de dood! Voor het zwemwater is het dus niet alleen van belang om te weten óf er blauwalgen zijn maar ook wat de concentratie is en of ze überhaupt gifstoffen afgeven. Om zeker te weten of er wel of niet gezwommen kan worden zou het water getest moeten worden op die gifstoffen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit uit 2009 is gebleken dat van de 88 geteste zwemlocaties er slechts 5 -10 locaties was er een matig tot gering gezondheidsrisico volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het valt dus wel mee maar wees gewaarschuwd als je de komende dagen gaat zwemmen want de het weer is gunstig voor de blauwalg om zich voort te planten.

2f12f025-e02d-495a-ad9c-a525bdf0f9ac.jpgPlannen om te zwemmen?

Wil je weten waar zwemmen wordt ontraden bekijk dan het overzicht op zwemwater.nl. Lukt het niet dan kun je deze tips ook ter harte nemen:

- Ga bij twijfel niet zwemmen.

- Kijk voor het zwemmen of je een drijflaag met blauwalg ziet.

- Houd de waarschuwingsborden in de gaten.

- Ga nooit zwemmen in water dat stinkt.

- Drink nooit water uit een vijver of beekje.

- Twijfel je na het zwemmen toch, neem dan een frisse douche.

Bron: www.wur.nl


30-07-2022 om 10:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...