Actueel

Binnenkort weer warmer

Ton Wesselius (Warmond)

Het is eind mei en met de zomer voor de deur, zou je denken dat de dagen nu al zonnig, warm en zonder al te veel wind zijn. Toch is dat momenteel niet het geval. Wat zorgt voor dit weerbeeld!?

Momenteel bevindt Nederland zich tussen een lagedruk en een hogedrukgebied. Daar tussenin komt de lucht vanuit het noorden tot noordwesten. De oorsprong ervan is ook vrij noordelijk en dat betekent dus dat de lucht koud is. 

mslp.png

Een wat koelere periode
We zijn dus vertrokken voor een wat koelere periode. Gemiddeld wordt het zo'n 19 graden in deze tijd van het jaar, maar zondag wordt het maar een graad of 14! Daarbij staat er vaak een stevige noordwestenwind en voelt het ook wat kouder aan. 

meerdaagse.png

Niet altijd droog
In dit luchtsoort zit er wat vocht, want het trekt natuurlijk over de oceaan en de Noordzee. Dat zorgt er weer voor dat de kans op een bui toeneemt. En juist dat gebeurt er vanavond en vannacht: vanuit het noorden bereiken enkele buien het noorden van het land. In de loop van de nacht trekken ze richting het oosten.

vannacht.png

Ook morgen overdag bestaat er in het noordoosten kans op een enkele bui. Zondag en maandag wordt dat op meerdere plekken het geval.

overmorgen.png

Hoe lang blijft het koud?!
Tijdens het weekend trekt het hogedrukgebied richting het noorden weg. Dan komt er een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden te liggen. Vervolgens trekt er af en toe een storing over het land en niet alleen dat: de luchtsoort verandert!

De koude periode is dus eigenlijk al snel weer over. Vanaf dinsdag zit de temperatuur in de lift. Woensdag en donderdag wordt met name in het zuidoosten de zomerse 25 graden gehaald! Daarna lijkt het weer wat kouder te worden, maar er zit nog heel veel onzekerheid in de weermodellen. Dat zien we duidelijk in de pluim terug.  

pluim.JPG

De pluim
Een pluim is een soort grafiek die meteorologen gebruiken om te kijken hoe zeker een verwachting is. Hier kan het dus gaan om een aantal condities waaronder bijvoorbeeld de temperatuur, de hoeveelheid neerslag, de bewolkingsgraad, de windkracht en -richting; om maar een paar te noemen. 

Een pluim bestaat uit verschillende lijnen, die verschillende verwachtingen, oftewel berekeningen, van een weermodel voorstellen. In het geval van de pluim op onze website is het het Europese weermodel ECMWF.

weercomputer ECMWF.jpg
De supercomputer van het ECMWF-weermodel

Een weermodel is een grote computer die continu berekeningen maakt van het weer. Allereerst wordt één hoofdberekening gedaan, de operationele run. Daarna volgt de controle run die iets grover wordt berekend. Vervolgens wordt deze 50 keer herhaald, maar met kleine verstoringen, waardoor de uitkomsten anders kunnen uitpakken. Al die berekeningen op één grafiek lijken soms op een rookpluim die uit een schoorsteen komt, vandaar de naam “pluim”. Liggen de groene lijnen dicht bij de rode lijn, dan is de verwachting goed betrouwbaar, anders moet er rekening worden gehouden met een soms flinke afwijking naar boven of beneden.


27-05-2022 om 11:00 door Magdel Erasmus


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...