Actueel

Bijzondere wolken!

Flevoland, Ton ten Brinke

Vanmorgen waren op verschillende plaatsen in ons land zeldzame wolken te zien. Ze heten Kelvin Helmholtz of Fluctuswolken. Maar wat voor wolken zijn dat precies en hoe ontstaan ze?

Het was vanmorgen in grote delen van het land genieten van genieten van een prachtige zonsopkomst met mooie wolkenluchten.

Wikje de Vries-Van der Meulen, Oudega.png
Wikje de Vries-Van der Meulen, Oudega

En al snel zagen we een soort golvende structuur in de wolken ontstaan:

Thieu Nielissen, Stramproy.png
Thieu Nielissen, Stramproy

Die golven ontstaan als er een verschil is in temperatuur, vochtigheid en windsnelheid tussen twee luchtlagen. En dat is precies wat er vanmorgen aan de hand was: Er trok een koufront over het land. Voor het front uit zat warme, vochtige lucht, en achter het front was de lucht koeler en droger. Ook bewogen de luchtlagen met een verschillende snelheid ten opzichte van elkaar. Daarmee was dus aan alle voorwaarden voldaan voor het ontstaan van Kelvin-Helmholz wolken.

helmholtz1.png
Ton ten Brinke, Flevoland

 Hier zijn ze nog een beetje ver weg, maar ingezoomd zijn ze heel duidelijk

Helmholtz2.png
Ton ten Brinke, Flevoland

Het is vrij bijzonder dat deze wolken boven Nederland te zien zijn. Meestal komen ze voor in de buurt van heuvels, omdat daar de lucht geforceerd omhoog geduwd wordt, en zo dus langs een andere luchtlaag glijdt. Mocht je zelf ooit Kelvin-Helmholtz-wolken zien en willen fotograferen, is het wel zaak om snel te zijn. Wanneer de golvende wolken zijn ontstaan blijven ze namelijk maar een paar minuten in hun oorspronkelijke vorm. Maar ook zonder deze echte Kelvin-Helmholtz of Fluctuswolken zijn de wolken op dit soort dagen erg mooi om te zien. Vooruit dan... nog een paar...

Truus Linders, Nederweert.png
Truus Linders, Nederweert
Debbie van Ooststroom, Stompwijk.png
Debbie van Ooststroom, Stompwijk

15-10-2019 om 12:30 door Marc de Jong


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...