Je kunt het je misschien nu nog niet voorstellen, maar de komende dagen stijgt de temperatuur naar zomerse waarden. Tegelijkertijd wordt het benauwd warm. Hoe kan het toch dat het de ene keer lekker aanvoelt bij 25 graden en de andere keer zo benauwd?
Het menselijk lichaam moet constant op ongeveer 37 graden gehouden worden. Dit wordt bereikt doordat het lichaam de warmte die het continu produceert afgeeft aan de lucht. Dat gaat natuurlijk makkelijk wanneer het buiten 10 graden. Is het daarentegen 30 graden wordt het al een stuk lastiger om de warmte af te voeren, laat staan bij 37 graden buitentemperatuur of hoger!
Afkoeling van het lichaam door wind.
Zweet
Het lichaam weet in zulke situaties op de gewenste 37 graden te blijven en wel door middel van het principe verdamping. Verdamping? Ja, want wanneer mensen het warm krijgen gaan ze immers zweten. Dat zweet verdampt vervolgens en de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam. Het lichaam koelt daardoor af. Zo kunnen mensen ook bij temperaturen van 40 graden of meer (over)leven. De wind zorgt overigens ook voor een makkelijke afvoer van warmte. De verdamping van zweet wordt door de wind namelijk versneld.
Bij 40% luchtvochtigheid voelt 27 graden totaal anders aan dan bij 80%
Bij een lage luchtvochtigheid is zomerwarmte veel beter te dragen (foto: Jannes Wiersema)
De luchtvochtigheid is van groot belang bij de temperatuurhuishouding van de mens. Wanneer de lucht droog is verdampt het zweet gemakkelijk en raakt het lichaam niet oververhit. Het wordt echter een probleem wanneer de luchtvochtigheid toeneemt. Het verdampingsproces gaat minder gemakkelijk en daarom wordt het lichaam niet voldoende gekoeld. Dit is precies de reden waarom het benauwde weer als oncomfortabel wordt ervaren.
Verkoeling in het water ten tijde van zomerhitte (foto: Aad Hogenboom)
Gedonder
De komende dagen stroomt vanuit het oosten warme en vochtige lucht ons land in. Van origine komt de lucht uit het Middellandse Zeegebied en is met een grote boog via het oosten van Europa onze kant opgekomen. De warme vochtige lucht is overigens ook een uitstekende broedplaats voor onweersbuien. Het is dan ook niet zo gek dat de kans op onweersbuien dit weekend toeneemt. De grootste kans op deze plensbuien lijkt te zijn weggelegd voor het noorden en oosten.
Voldoende drinken (foto: Joost Mooij)
Plaknachten
De nachten brengen ook maar weinig verkoeling. In de nacht van vrijdag op zaterdag bijvoorbeeld is het bij aanvang zo’n 20 graden. Vervolgens daalt ’t kwik langzaam naar 15-16 graden. Al met al zal het ervaren worden als een plaknacht. Of het lang zo benauwd blijft? De zomerse temperaturen houden wel aan, maar het benauwde raken we wel wat kwijt. Vanaf zondag komen de maxima rond 24 graden uit. In de nieuwe week blijft dat zo en het is daarbij licht wisselvallig.
Vooruitzichten (RTLWeer / Buienradar)