Actueel

Ballonvaren en het weer

Vaak worden ze in de avond gezien, maar soms ook ’s ochtends: heteluchtballonnen. Het ziet er vaak indrukwekkend uit, maar het blijft volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Correcte informatie van het weer is dan ook een vereiste voor een veilige ballonvaart. Hoe werkt het principe van een heteluchtballon eigenlijk?

Ballon.jpg
Een ballonvaart kan prachtige beelden opleveren, zoals deze foto laat zien. De zonsopgang wordt hier gefotografeerd vanuit een ballon. Deze foto is gemaakt door Sybren van Zon in Barneveld.

Temperatuur: balans
Het principe van een heteluchtballon heeft te maken met het verschil in temperatuur tussen de heteluchtballon en de buitenlucht. Ballonvaren is simpelweg mogelijk door de balans in het temperatuurverschil hiertussen. De binnenkant van de ballon wordt verwarmd en aangezien warmere lucht de eigenschap heeft om te stijgen, zal de ballon na verloop van tijd óók gaan stijgen.

Hoe groter het temperatuurverschil tussen de ballon en de buitenlucht, hoe groter de stijgkracht is. De ballon zal dan dus sneller stijgen, maar bij een grotere stijgkracht kan de ballon ook zwaarder beladen zijn (grotere mand of meer mensen in de mand). De maximale temperatuur van de lucht in de ballon bedraagt 125 graden. De ballon zal stijgen zolang de temperatuur in de luchtballon hoger is dan de temperatuur van de buitenlucht.

Blog (1).png
Ballonvaren is simpelweg mogelijk door de balans in temperatuur tussen de heteluchtballon en de buitenlucht. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de ballon en de buitenlucht, hoe groter de stijgkracht is. 

Regen
Bij ballonvaren is dus, zoals hierboven aangegeven, balans belangrijk. Regen kan deze balans behoorlijk verstoren, aangezien het de ballon namelijk zwaarder maakt. Het gevolg is dat er meer stijgkracht nodig is. Bovenop de ballon kan namelijk regenwater blijven liggen. Een ander aandachtspunt bij regen is dat het zicht natuurlijk verminderd. Echter, óók goed zicht is van belang tijdens een ballonvaart.

Blog (2).png
Regen kan de balans verstoren en maakt de ballon zwaarder met als gevolg dat er meer stijgkracht nodig is. Ook zijn de zichtwaarden tijdens regen vaak lager.

Wind
Tijdens het ballonvaren neemt de ballon de snelheid van de wind in de buitenlucht aan en met de temperatuur in de ballon bepaal je dus de hoogte. Veel wind hoger in de lucht is vaak geen probleem, maar bij té veel wind kan de ballon tijdens de start al problemen ondervinden. De landing kan dan ook onrustig verlopen en het mandje kan hard over de grond gaan slepen.

Wat zijn de beste condities?
Theoretisch gezien zou je door het hele jaar heen een vaart met een heteluchtballon moeten kunnen maken. Echter, vaak worden ze het vaakst gedaan in de lente- en zomermaanden. In de winter is er simpelweg vaak weinig animo om een ballonvaart te maken, aangezien het dan pas laat licht wordt in de ochtend en de zon ’s avonds al snel weer onder is. De mensen werken overdag en dus is ballonvaren in de wintermaanden niet zo interessant. Het is dan al snel te donker om een veilige ballonvaart te maken.

Zoals inmiddels vast wel duidelijk is, is dat de meteorologische omstandigheden van groot belang zijn tijdens een ballonvaart. Slechte weersomstandigheden zorgen er dan ook regelmatig voor dat een ballonvaart niet door kan gaan. Té harde wind, nevel of mist (lage bewolking) of regen werken allemaal belemmerend tijdens een ballonvaart.

Interessant is ook dat het niet té warm moet zijn tijdens een warme zomeravond. Aangezien de ballon natuurlijk warmer moet zijn dan de omgeving, moet er meer gas worden gebruikt om de ballon op de juiste hoogte te houden. Dat is dan ook de reden dat een ballon tijdens warme zomeravonden dan ook niet te zwaar beladen mag zijn.

Ballon (2).jpg
Een ballonvaart is volledig afhankelijk van het weer. Té harde wind, nevel of mist (lage bewolking) of regen werken allemaal belemmerend tijdens een ballonvaart. Deze foto is gemaakt door Margreet van Vianen in Tilburg.

Thermiekbellen
Je hebt er waarschijnlijk vast wel eens van gehoord: thermiekbellen. Zweefvliegtuigen hebben profijt van thermiekbellen, voor heteluchtballonnen is dat echter juist niet het geval. Thermiek ontstaat simpelweg doordat de zon de aarde verwarmt. Het oppervlak van de aarde straalt deze warmte weer uit in de vorm van stijgende warme ‘luchtbellen’. Voor het ballonvaren zijn thermiekbellen ongunstig, omdat ze een ongewenst snelle stijging kunnen veroorzaken van een ballon, waardoor landen bijvoorbeeld niet meer mogelijk is. Ook bevindt zich rondom de thermiekbel vaak vrij veel turbulentie, wat het ballonvaren ook zeker niet veiliger en prettiger maakt.

Een ballonvaart is prachtig, maar zoals je hebt gelezen, speelt het weer een essentiële rol hierin!


18-08-2020 om 10:00 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...