Actueel

Bakken met sneeuw voor de zuid-Alpen!

Was het op zaterdag nog lenteachtig in de Alpen met maxima rond 16 graden, vandaag staat er een heuse sneeuwdump op het programma! Lokaal kan zelfs tot een meter sneeuw vallen. 

Op zaterdag deed het weer nog niet vermoeden dat er een heuse sneeuwdump zit aan te komen. Het leek toen zelfs eerder lente met temperaturen temperaturen van 14 tot zelfs 18 graden in de dalen! 

Tot nu toe is het nog groen in veel delen van de Alpen. De winterbanden waren nog maar zelden nodig... maar daar komt dus verandering in!

Dit sneeuwkanon komt in een winters landschap terecht! In de achtergrond is ook wat sneeuw te zien op de hoogste toppen.

Jetzt geht's los!

Vandaag is het gedaan met de lenteachtige temperaturen, en veranderen de de groene landschappen hogerop in een wit tapijt. En het gaat daarbij niet om een beetje sneeuw, maar op uitgebreide schaal valt tot een halve meter van het witte poeder. Lokaal kan zelfs tot een meter aan sneeuw vallen! De meeste sneeuw wordt langs de zuidkant van de Alpen verwacht. Dat wordt dus echt wakker worden in een witte wereld...

Tot dinsdag staat lokaal tot een meter sneeuw op het programma!

Dalen nog groen

De sneeuwval begint op zondag in de Franse en Zwitserse Alpen. De sneeuw valt eerst vanaf ongeveer 1500 tot 2000 meter, daaronder blijft het dus eerst groen. Maar ook dan moet nog steeds rekening gehouden worden met heel veel regen.

Op zondag valt de meest zware sneeuw in de Zwitserse Alpen. De sneeuwvalgrens ligt dan tussen de 1500 en 2000 meter.

Sneeuwvalgrens naar beneden

In de nacht naar maandag daalt de sneeuwvalgrens vanuit het westen op steeds meer plaatsen. Tegelijkertijd verschuift het punt waar de meeste sneeuwval valt naar de Oostenrijkse Alpen.  De sneeuwvalgrens ligt daar dan tussen 1000 en 1500 meter. Ook in de Zwitserse Alpen valt dan nog wat sneeuw bij, maar de hoeveelheden zijn dan niet zo groot meer.

De sneeuwvalgrens daalt in de nacht naar maandag naar 1000-1500 meter.

Middellandse Zeelucht in botsing met kou

De oorzaak van de extreme sneeuwval is een botsing van warme Middellandse Zeelucht tegen koude lucht vanuit het westen. De Middellandse Zeelucht wordt naar het noorden getransporteerd en botst dan tegen de Alpen aan. Deze warme lucht laat dan al haar vocht als hemelwater en sneeuw over de Alpen vloeien. Tegelijkertijd komt ook koude lucht vanuit het westen dichterbij. Deze botsing zorgt voor een perfecte mix voor extreme regen- en sneeuwval!

De botsing van Middellandse Zeelucht tegen de Alpen en koude lucht vanuit het westen zorgt voor de ideale mix voor extreme neerslag!

Genoeg sneeuw met Kerst?

De sneeuwval heeft waarschijnlijk nog niet veel gevolgen voor de sneeuw die er ligt met Kerst. Met nog anderhalve maand te gaan kan er nog heel wat sneeuw smelten, of juist nog extra bijvallen. We houden je op de hoogte!


04-11-2017 om 15:15 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...