Actueel

Afgelopen dagen amper zonne- en windenergie

Rianne Kugel

Het rustige, maar bewolkte herfstweer van de afgelopen dagen is goed terug te zien aan de opbrengsten van zonne- en windenergie. Windturbines stonden regelmatig stil vanwege een gebrek aan wind, en zonnepanelen leverden overdag ook maar weinig stroom. Zo weinig zelfs dat de totale opbrengst afgelopen donderdag het laagste was in bijna twee jaar tijd. En dat ondanks de forse toename van het aantal windturbines en zonnepanelen.

Er werd donderdag in totaal slechts 16,7 GWh aan stroom opgewekt door windturbines en zonnepanelen, slechts zo'n vijf procent van de nationale stroomvraag. De laatste keer dat er zo weinig hernieuwbare energie werd opgewekt was op 29 november 2022 met 16,0 GWh. In de tussentijd is het aantal windturbines en zonnepanelen echter snel gegroeid, wat het extra bijzonder maakt dat de opbrengst zo laag was. Het geeft ook aan hoe rustig, maar tegelijkertijd donker en bewolkt weer het de afgelopen dagen is. Bovendien is het een groot contrast met de lente- en zomermaanden, waarin tegenwoordig met regelmaat méér hernieuwbare energie wordt geproduceerd dan wat we verbruiken.  

Bekijk hier het Energieweerbericht van vrijdag 8 november.

Bewolking en amper wind

We schreven er gisteren al over: het is grijs, grijs en nog eens grijs. En waar hogedrukgebieden - vooral tijdens de lente en zomer - in de regel mooi weer opleveren, zit de lage bewolking waar we mee te maken hebben nu al dagenlang gevangen. De laag met bewolking is niet dik: de Ardennen en het Sauerland staken de afgelopen dagen regelmatig boven de bewolking uit. Maar in ons laaggelegen landje moeten we het dus gewoon met continue bewolking doen.

Satelliet.JPG
Het satellietbeeld van afgelopen vrijdagmiddag: Alleen maar bewolking in onze omgeving.

Omdat we te maken hebben met zo'n standvastig hogedrukgebied staat er ook amper wind. Gemiddeld waait de wind in deze tijd van het jaar met een snelheid van zo'n 22 km/u. De afgelopen week was dat gemiddeld slechts de helft, en op donderdag waaide het aan zee gemiddeld slechts 6 à 7 km/u. Die verschillen lijken misschien relatief beperkt, maar de opbrengst van windturbines neemt exponentieel toe bij hogere windsnelheden. Een verdubbeling van de windsnelheid leidt tot acht keer zo veel stroom. 

Windkaart Zondagmiddag
Windkaart voor zondagmiddag 12:00 uur. Alleen op de Zwarte Zee en op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan staat er flink wat wind.

Komende week meer duurzame energie

Het weer gaat echter veranderen. Het grote hogedrukgebied boven Centraal- en Oost-Europa schuift nog wat verder oostwaarts op, en verliest daarmee geleidelijk aan invloed. Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan sturen (tijdelijk) een regenzone en wat regenbuien onze kant op. Daar hebben we vooral op maandag mee te maken. Daarna vormt zich een nieuw hogedrukgebied ten noorden en noordwesten van ons. De wind draait dan naar het oosten en het wordt overwegend droog met af en toe zonnige perioden. 

Meerdaagse
Meerdaagse weersverwachting tot en met donderdag.

Logischerwijs zal er volgende week dan ook meer duurzame energie worden opgewekt. Zeker op maandag is er windenergie in overvloed, en ook de zonnepanelen leveren weer een wat grotere bijdrage aan de stroommix. De dagen daarna neemt de wind weliswaar in kracht af, maar blijft voldoende sterk om redelijk wat windenergie op te leveren. Dinsdag is er wel meer bewolking, maar de dagen daarna kan de zon wat vaker tevoorschijn komen.

Energieverwachting
Verwachting voor de hoeveelheid zonne- en windenergie de komende tijd.


09-11-2024 om 15:30 door Jelmer van der Graaff

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...