Gisteravond was een harde knal in Groningen en Drenthe te horen én te voelen. Volgens het KNMI was het geen aardbeving. Was het misschien een F-16 dat door de geluidsbarrière ging? Of toch maar een blikseminslag?!
Veel mensen speculeren over wat het was die ze gisteravond hadden gehoord én gevoeld. De ene zei het was misschien vuurwerken, de andere ene weer dat het een aardbeving was en sommige mensen zeggen weer dat de mysterieuze knal een F-16 was dat door de geluidsbarrière ging.
Niet de eerste keer!
In het verleden waren er al meerdere keren mysterieuze knallen gehoord (en gevoeld) in dat gebied. Op 5 februari 2014 was de oorzaak inderdaad een F-16 dat door de geluidsbarrière ging, want op die dag werden er boven de Noordzee oefeningen gehouden. Met de knal rond 24 mei 2013 waren er zelfs twee medewerkers met nek- en hoofdklachten na de knal. De oorzaak van laatstgenoemde knal is nu nog niet zeker.
De Meteorologische "speculatie"
We hier in de weerkamer gaan ervan uit dat het geen F-16 was, want om tijdens onstuimig weer met tussendoor ook onweersbuien te vliegen, wordt sowieso niet gedaan. Het was ook geen aardbeving, dus...
Het zou zo maar een positieve bliksem kunnen zijn! Dat is een raar fenomeen dat soms zich voordoet tijdens onweersbuien. Van alle blikseminslagen zijn zo'n 5-10% positieve blikseminslagen, oftewel "plussers" zoals de meteorologen erna verwijzen.
Eerst even over de "normale" soorten bliksem...
De meest voorkomende bliksem zijn "intracloud" (IC), "cloud-cloud" (CC), "cloud-ground" (CG) en van de wolk naar de stratosfeer. IC-bliksem is een ontlading die binnen één wolk voorkomt (van bijvoorbeeld de negatief-geladen onderkant naar de positief-geladen bovenkant). CC-bliksem is weer een ontlading tussen verschillende wolken. De laatste, CG-bliksem is een ontlading van de negatief-geladen onderkant van een wolk naar de positief-geladen aardoppervlak. Deze ontladingen zijn dan heel erg gevaarlijk, omdat ze een bijvoorbeeld men, een boom of bijvoorbeeld een bovenleiding kan geraakt worden.
Wat precies is een plusser?
Een plusser is een ontlading van de positief-geladen bovenkant van een wolk, naast de bui naar het negatief-geladen aardoppervlak. In sommige gevallen kan een plusser zelfs tot 50 km naast een bui slaan. Deze is ook dan de gevaarlijkste inslagen, vooral omdat je ze niet altijd verwachten.
Bron: WeatherImagery
Voor deze blikseminslagen zijn meer energie nodig, omdat ze over een langere afstand moeten doen dan de "normale" bliksem. Daarom zijn ze gevaarlijker en gaan ze vaak ook met een hardere knal gepaard. Vaak klinkt het zelfs op een bom!
Waarom we een plusser speculeren
Gisteravond en afgelopen nacht trokken er onweersbuien over Nederland. Als we terugkijken naar de Onweerradar, dan zien we dat er rond die tijd die de knal werd gehoord, enkele blikseminslagen waren.
We gaan er dus van uit dat de knal toch bij een plusser hoorde, vooral vanwege de intensiteit van het geluid.
Meer over onweer, hoe het ontstaat en de verschillende soorten lees je in de blog van 28 september 2019.