Knobbelzwaan

Knobbelzwaan

Knobbelzwanen hebben een territorium, dat heel groot kan zijn. Zeker als ze aan het broeden zijn, wordt het nest agressief verdedigd. In dreighouding buigen ze hun hals naar achteren en bollen hun vleugels om uiteindelijk naar hun indringer te lopen of zwemmen. Ze zijn agressief tegenover alle soorten watervogels.

Door: Regina Vastenhout
Gemaakt: 19-05-2024, 169x bekeken
Bekijk slideshow
Bijen bezoeken bloemen voor hun eigen energievoorziening, maar vooral om voedsel voor hun larven te verzamelen. Min of meer 'per ongeluk' zorgen ze hierbij voor de bestuiving van de bloemen. Zij verzamelen het stuifmeel in hun lichaamsbeharing en brengen dit naar het nest, waarna ze er hun eieren op leggen. Voor het stuifmeeltransport hebben bijen speciaal aangepaste lichaamsbeharing. Bij microscopische vergroting blijken deze haren sterk vertakt, waardoor ze nog beter stuifmeel vast kunnen houden. Zij verzamelen het stuifmeel in hun lichaamsbeharing en brengen dit naar het nest, waarna ze er hun eieren op leggen. Voor het stuifmeeltransport hebben bijen speciaal aangepaste lichaamsbeharing. Bij microscopische vergroting blijken deze haren sterk vertakt, waardoor ze nog beter stuifmeel vast kunnen houden. 1 Knobbelzwanen nestelen op de grond, dicht bij de waterrand van moerasgebieden en weinig stromende waters, bij estuaria en in steden. Hun nest is een groot bouwsel van plantenmateriaal (voornamelijk riet en waterplanten) met een holte in het midden. Het wijfje broedt tot 38 dagen op de 5 tot 8 ovale eieren van ongeveer 11 cm. In het begin van de broedtijd zijn de eieren nog mat en grijsgroen, maar na een paar weken worden ze glanzend en bruinig. Broedpartners blijven dikwijls hun hele volwassen leven bij elkaar. Knobbelzwanen hebben per jaar maar één broedsel. 1 De fuut is de meest algemeen voorkomende futensoort in ons land. Hij komt als broedvogel voor in allerlei soorten wateren, van stadsparken en grachten tot duinmeren, moerasgebieden, randen van grote wateren en riviernatuur. De grootse aantallen komen voor in Laag-Nederland. Futen paren soms al vroeg in het jaar met spectaculaire baltsrituelen. 1 Knobbelzwanen nestelen op de grond, dicht bij de waterrand van moerasgebieden en weinig stromende waters, bij estuaria en in steden. Hun nest is een groot bouwsel van plantenmateriaal (voornamelijk riet en waterplanten) met een holte in het midden. Het wijfje broedt tot 38 dagen op de 5 tot 8 ovale eieren van ongeveer 11 cm. In het begin van de broedtijd zijn de eieren nog mat en grijsgroen, maar na een paar weken worden ze glanzend en bruinig. Broedpartners blijven dikwijls hun hele volwassen leven bij elkaar. Knobbelzwanen hebben per jaar maar één broedsel.
 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...