Schaapskudde.

Schaapskudde.

Een schaap kan een leeftijd van 15 tot 20 jaar halen, maar dit komt in de praktijk zelden voor: meestal worden ze veel eerder geslacht. Op hoge leeftijd verliest een schaap zijn tanden en kiezen waardoor het niet meer goed kan eten. Schapen hebben 32 tanden en kiezen; ze hebben geen hoektanden en bovenaan geen snijtanden. Boven en onder hebben ze 6 voorkiezen en 6 kiezen, en alleen in de onderkaak 8 snijtanden. Die gebruiken ze om gras en kruidachtigen af te snijden, met een beweging zoals een tondeuse. Het grazen gaat dus heel anders dan bij de koe die het gras met zijn tong lostrekt. Een schaap eet daarom veel korter gras dan een koe, en een boer kan wel eerst koeien in een wei zetten en daarna schapen, maar nooit andersom.

Door: Regina Vastenhout
Gemaakt: 08-08-2019, 381x bekeken

Meer foto's van Regina Vastenhout

Bekijk slideshow
Windrichting wordt gerapporteerd door de richting waaruit het afkomstig is. Zo waait er een noordenwind van noord naar zuid. Windrichting wordt meestal gerapporteerd in windrichtingen of in azimutgraden. De windrichting wordt gemeten in graden met de klok mee vanuit het noorden. 1 De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersplant. Klaproos heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen. 2 De witte pauwen van Staverden zijn landelijk bekend. De dieren bezitten een prachtig zuiver wit verenkleed. Witte pauwen hebben donkere ogen en zijn daarom geen albino’s. De pauwenhaan heeft een grote en lange staart. Vooral in het voorjaar tijdens de paar- of baltstijd wordt deze breed uitgespreid om ermee te pronken. 2 De witte pauwen van Staverden zijn landelijk bekend. De dieren bezitten een prachtig zuiver wit verenkleed. Witte pauwen hebben donkere ogen en zijn daarom geen albino’s. De pauwenhaan heeft een grote en lange staart. Vooral in het voorjaar tijdens de paar- of baltstijd wordt deze breed uitgespreid om ermee te pronken. 3 De witte pauwen van Staverden zijn landelijk bekend. De dieren bezitten een prachtig zuiver wit verenkleed. Witte pauwen hebben donkere ogen en zijn daarom geen albino’s. De pauwenhaan heeft een grote en lange staart. Vooral in het voorjaar tijdens de paar- of baltstijd wordt deze breed uitgespreid om ermee te pronken. 1 Mandarijneenden rusten vaak in bomen. Ze kunnen in het donker goed zien. Hun voedsel, dat ze op het land zoeken, bestaat uit noten en zaden, maar ook insecten en slakken staan op het menu. Dit dier is deels een trekvogel.
 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...