Zondag wordt echt een onstuimige dag! Wanneer is er sprake van storm en zien we dat vaker in Nederland?!
In Nederland zijn we zeker gewend aan de wind. Dan hebben we het natuurlijk over windkracht 4 tot en met 6, want dat komt vaker voor in het land. Maar als het nu eens gaat stormen, dan wordt dat echt nieuws!
Laten we even bij het begin starten...
Hoe ontstaat wind?
Wind is heel simpel het verplaatsen van luchtdeeltjes in onze atmosfeer. Dit is een proces dat altijd plaatsvindt op onze aarde. Er zijn heel veel, vaak moeilijke, natuurkundige processen die achter wind zitten, maar in principe wordt wind veroorzaakt door hoge- en lagedrukgebieden.
Bij een lagedrukgebied boven het aardoppervlak, stijgt de lucht. Dus ontstaat er een "tekort" aan luchtdeeltjes. Een hogedrukgebied heeft weer hier geen gebrek aan. Dit "overschot" komt doordat de lucht bij een hogedrukgebied op het aardoppervlak altijd daalt, waardoor er heel veel luchtdeeltjes verzamelen. En natuurlijk... het tekort aan lucht bij een lagedrukgebied wordt opgevuld door het overschot bij een hogedrukgebied.
Windkracht
Hoe groter het verschil tussen de hoge- en lagedrukgebieden, hoe harder het waait. We classificeren de snelheid van de wind volgens de Schaal van Beaufort.
De Schaal van Beaufort wordt gebruikt voor gemiddelde windsnelheid. Dus als de wind bijvoorbeeld gedurende 10 minuten lang gemiddeld 55 km/uur waait met pieken tot 100 km/uur, is er geen spraken van een zware storm. Het is gewoon een harde wind. Als het gaat om windstoten (rukwinden), hebben we het niet meer over windkracht, maar over windsnelheid in kilometer per uur (km/uur).
Wanneer precies stormt het?
Voor een storm zijn er duidelijke regels: op een van de KNMI weerstations moet gemiddeld over een periode van een uur windkracht 9 gemeten worden. Pas dan is er sprake van een echte storm. Voor een zware storm is dat windkracht 10 en voor een zeer zware storm is dat zelfs windkracht 11! Bij windkracht 12 spreken we van orkaankracht.
Als er sprake is van windstoten, betekent het dat de rukwinden snelheden hebben tot en met 75 km/uur. Zware windstoten zijn rukwinden met snelheden van meer dan 75 km/uur en minder dan 100 km/uur. Bij windstoten boven de 100 km/uur spreken we van zeer zware windstoten.
Storm op zondag
Zondag komt er dus een storm aan. Dan is er zelfs kans op windkracht 10 in het noordwestelijk kustgebied. Daarnaast zijn in het hele land zware tot zeer zware windstoten mogelijk. De meeste schade gaat echter gepaard met windstoten. Ook hebben we zondag te maken met veel regen en daarbij kans op onweer. Het wordt dus een erg onstuimige dag! Wat je het best kunt doen is gewoon binnen blijven. Kan dat niet, lees dan de blog van 6 februari 2020 voor wat tips.