Actueel

Zon, zon en … matige vorst!

Het februarizonnetje kan vaak al behoorlijk aangenaam zijn volgens zonliefhebbers. De komende week kunnen we de proef op de som nemen, de zon schijnt dan namelijk volop. Het rustige weer zal ’s middags ongetwijfeld heerlijk aanvoelen, ’s nachts is het echter een ander verhaal. In de heldere nachten valt de wind af en toe weg en kan het kwik flink onderuit gaan!

Hogedrukgebied
Een hogedrukgebied heeft zich momenteel gepositioneerd boven het Verenigd Koninkrijk maar trekt morgen over ons land heen naar het oosten toe. Aan de oostzijde van dit hogedrukgebied wordt koude lucht Europa in getransporteerd, maar die echt koude lucht weet ons niet te bereiken. Oost-Europa en de Balkan kunnen zich echter gaan opmaken voor een behoorlijk koude week. Het hoog voegt halverwege de week samen met een ander hogedrukgebied uit Rusland. Dit samengevoegde hogedrukgebied lijkt zich prima thuis te voelen boven Europa en blijft het weerbeeld nog een tijd lang bepalen. Wel zakt het iets zuidelijker weg waardoor Nederland aan de noordkant van het hogedrukgebied komt te liggen, richting het weekend lijkt er daardoor een wat westelijkere component in de windrichting te komen. Dat zorgt dan weer voor een iets aantrekkende wind, hogere temperaturen, maar vooral meer bewolking.

SITUATIE.png
Een hogedrukgebied ligt vanmiddag boven het VK, de komende dagen trekt de hogedruk richting het oosten. 

Vannacht
Op nadering van het Engelse hogedrukgebied is het vannacht bijzonder rustig weer in Nederland. De wind, die vandaag nog behoorlijk doorstond, zal nauwelijks merkbaar zijn en waait met 0 tot 3 beaufort. Er komen brede opklaringen voor, al kan in het noordwestelijk kustgebied nog wat hoge bewolking voorkomen. Ook lijkt het zuidoosten niet volledig op te klaren. De temperaturen zakken onder de heldere hemel behoorlijk weg en in het binnenland kan het aan het einde van de nacht tot een graadje vorst komen. Richting de kustgebieden zal het kwik iets boven het vriespunt blijven hangen. Er bestaat een gerede kans op mist, met name in het binnenland.

VANNACHT.png
Vannacht brede opklaringen maar ook kans op mist. 

Morgen
Plaatselijk zal de dag morgen dus starten met mist. In de loop van de ochtend lost dat op en komt de zon tevoorschijn. Met name in het westen dan, daar schijnt de zon bijna de hele dag. In het oosten en zuidoosten zal het wellicht nog behoorlijk tegenvallen. Een verpieterde storing brengt in die contreien bewolking die wel eens vrij hardnekkig kan blijken. Toch zal ook daar aan het eind van de middag wat zon te zien zijn. De temperatuur loopt op naar 7 of 8 graden in de zon, in hardnekkige bewolking ligt het kwik op zo’n 6 graden. De noordoostenwind stelt wederom weinig voor en waait zwak, aan de kust matig.

morgen.png
Morgen veel zon aan de kust, meer bewolking in het binnenland. 

Dinsdag
In de nacht naar dinsdag is het opnieuw vrij helder en onder een wolkeloze hemel zal het kwik heel snel dalen. De minimumtemperaturen zullen dan tussen -1 in het westen en plaatselijk al -5 in het binnenland liggen. Mist is opnieuw een aandachtspunt op dinsdagochtend. De zon zal die mist echter snel laten optrekken en ’s middags is het dan overal zonovergoten weer. De temperatuur doet wel een stapje terug en komt ’s middags tussen 4 en 6 graden uit. De wind draait naar het oostzuidoosten maar blijft nauwelijks aanwezig.

mist.png
Ook dinsdagochtend bestaat er nog kans op mist. 

Woensdag
De nacht van dinsdag op woensdag lijkt de koudste van de week te worden met minimumtemperaturen die in het binnenland tot een graad of -6 kunnen zakken. Doordat de lucht een stuk droger is lijkt mist woensdagochtend niet voor te gaan komen. De dag start dus meteen met een knalblauwe lucht, wellicht nog afgewisseld door een enkele wolkensluier. De temperatuur moet van ver komen maar weet ’s middags op veel plekken nog iets boven de 5 graden uit te komen. De wind gaat uit de zuidoosthoek waaien, maar speelt, zoals we dat inmiddels gewend zijn, geen rol van betekenis.

Donderdag
Van woensdag op donderdag kan het nog een keer flink vriezen met lokaal nog steeds matige vorst. Op donderdag overdag draait de wind over het zuiden naar het zuidwesten en trekt ‘ie ook wat aan. Dit betekent dat er weer iets vochtigere lucht aangevoerd wordt. Dat resulteert in iets meer bewolking op woensdag, al zal de zon ook zeker nog in het weerbeeld aanwezig zijn. Het blijft wel helemaal droog en het kwik loopt op tot een graad of 5.

meerdaagse.png
's Nachts vorst, overdag een lekker zonnetje de komende week. 

Het weekend
In het weekend zal de hoeveelheid bewolking nog verder toenemen, al lijkt de zon nog steeds elke dag een goede kans te maken zich te laten zien. De neerslagkansen blijven klein, maar de wind is wel iets prominenter aanwezig en zal veelal zwak tot vrij krachtig waaien uit zuidwestelijke richting. De scherpe kantjes gaan van de temperatuur af, de nacht naar vrijdag kan nog lichte vorst voorkomen maar de nachten daarop lijkt het kwik op de meeste plaatsen het nulpunt niet meer te bereiken. Overdag liggen de temperaturen tussen 7 en 9 graden. Al met al een lekkere week om buiten van de zon te genieten!


05-02-2023 om 14:45 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...