Actueel

Zomerse warmte op komst!

Na een wat koude april voelt mei door de warmte van de afgelopen dagen wel echt meer aan als een lentemaand! De natuur maakt hier ook optimaal gebruik van, en op veel plaatsen zijn de eerste jonge vogeltjes alweer gesignaleerd. De komende dagen gaat de lente naar een hogere versnelling, met waarschijnlijk zelfs zomerse temperaturen! Toch is het daarmee niet meteen perfect zomerweer...

Met de warme en buiige lentedagen is het ook voor voor de natuur groeizaam weer. Dat geldt niet alleen alleen voor de planten, maar ook voor bijvoorbeeld vogels. De eerste jonge pimpelmeesjes en zwaantjes zijn bijvoorbeeld alweer gespot.

De eerste jonge pimpelmeesjes laten zich alweer zien. Foto: Ron Moes, Oosterhout (in de buurt van Nijmegen).

Hetzelfde geldt voor donzige zwaantjes! Foto: Aad Hogenboom, Roelofarendsveen.

De warmte komt...

Na een rustige maandag gaan vanaf dinsdag de temperaturen flink in de lift! Op dinsdag wordt het misschien al 25 graden in het zuidoosten, en woensdag wordt het zelfs op veel meer plaatsen 25 graden of warmer. Met een beetje geluk wordt woensdag zelfs de eerste 'landelijke' zomerse dag van 2017. Dan moet de temperatuur in De Bilt de 25 graden halen. 

De temperaturen gaan vanaf dinsdag flink in de lift met op woensdag zelfs misschien de eerste landelijk zomerse dag!

Toch niet echt zomers gevoel?

Ondanks de zomerse temperaturen is het toch geen op-en-top zomerweer. Op zowel dinsdag als woensdag is veel bewolking aanwezig, waar de zon wel van tijd tot tijd doorheen weet te breken. 

En drukkend warm

De vele bewolking heeft te maken met de niet alleen warme, maar ook vochtige lucht die naar Nederland wordt gevoerd. Door het vocht ontstaat al snel bewolking. Daarnaast voelt de warmte ook broeierig aan.  

Dat het zo vochtig wordt laat het zogenaamde dauwpunt mooi zien. Het dauwpunt is een temperatuur, maar heeft eigenlijk niets met de temperatuur te maken! Het is alleen een maat voor de vochtigheid. Hoe hoger het dauwpunt, hoe vochtiger de lucht. De grafiek hieronder laat zien dat de lucht vanaf maandag veel vochtiger wordt.

De komende dagen wordt de lucht vochtiger. Het dauwpunt (een maat voor vochtigheid) gaat vanaf maandag rap omhoog.

Snel afgelopen

Waarschijnlijk is de warmte maar van korte duur. Op woensdagavond neemt in de loop van de dag de kans op onweersbuien toe. Daarna wordt op donderdag de warmte vanuit het westen met regen verdreven en gaan we weer terug naar temperaturen rond 18 graden. Daarbij is iedere dag wel kans op wat regen, maar tussendoor schijnt de zon ook af en toe. Groeizaam lenteweer dus!


14-05-2017 om 12:45 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...