Actueel

Wintergrens zwabbert over Nederland

Al een paar weken kijkt de meerderheid van de Nederlanders uit naar winterweer met sneeuw en ijs. De komende dagen probeert de winter vanuit het noorden over Nederland uit te stromen. Toch lukt dit maar moeizaam en zorgt het voor grote verschillen binnen het land.

Sneeuw

Op 16 januari was het eindelijk zover. In grote delen van Nederland viel op die zaterdagavond en in de nacht naar zondag een klein beetje sneeuw. Ondanks de kleine hoeveelheden sprintte bijna heel Nederland naar buiten om te genieten van de sneeuw en om sneeuwballen te gooien en sneeuwpoppen te maken. Helaas voor de winterliefhebber, de sneeuw verdween snel. Inmiddels is een nieuwe periode van licht winters weer aangebroken. Zo kreeg Limburg voor de tweede keer dit jaar te maken met serieuze sneeuwval. Afgelopen weekend viel in de Limburgse heuvels lokaal 15 centimeter sneeuw. Gisterochtend was het ook op sommige plaatsen in Noord-Brabant en Zeeland raak met een heel dun sneeuwdekje. Ook dit sneeuwdek smolt gisteren als sneeuw voor de zon weer bijna helemaal weg. Vanochtend was juist Groningen aan de beurt. Ook de komende dagen behoort een lokale winterse verrassing tot de mogelijkheden. 

Goes, Erica de BruijnGoes, Erica de Bruijn

Één been in de winter

Vanaf vandaag probeert de winter vanuit het noordoosten over Nederland uit te stromen, maar vanuit het zuidwesten krijgt de koude lucht weerstand van een portie zachtere lucht. De twee luchtsoorten komen boven Nederland tot stilstand. Dit betekent dat het in Noord-Nederland de rest van de week vaker wat kouder is dan in het zuiden van het land. Een botsing van luchtsoorten staat daarnaast garant voor neerslag. Door de aanwezigheid van koude lucht in het noorden en oosten is daar de kans op (natte) sneeuw een stuk groter.

Woensdag

Vanavond doet de zachte lucht vanuit het zuidwesten een serieuze poging om ons land over te nemen. Aan het begin van de avond gaat het in Zeeland regenen. Deze neerslagzone trekt vannacht steeds verder het land in, waarbij de neerslag op steeds meer plaatsen over gaat in natte sneeuw. Tegen de ochtend komt de neerslag, deactiverend, ook in het Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel aan. Daar is het tegen die tijd koud genoeg zodat de sneeuw ook kan blijven liggen. Op de meeste plaatsen kan 1cm aan sneeuw vallen. Wellicht dat lokaal net de 3cm wordt aangetikt. Veel sneeuw is het dus niet.

Donderdag en vrijdag

Een nieuwe dag met nieuwe kansen. De zachte lucht doet een nieuwe poging. Vanuit het zuidwesten komt rond middernacht opnieuw neerslag het land binnen. De neerslag valt in het zuid(west)en gewoon als regen en gaat opnieuw over in natte sneeuw naarmate het landinwaarts trekt. Zoals het er nu naar uit ziet, komt de natte sneeuw tegen de avond in het koudere nood(oost)en van het land aan. Sneeuwhoeveelheden van 1 tot 3 centimeter zijn goed mogelijk. Vrijdag volgt een nieuwe storing met neerslag die in het noordoosten meer sneeuw kan achterlaten. 5 centimeter sneeuw voor Friesland, Groningen en Drenthe, behoort tot de mogelijkheden. Wel zit is de onzekerheid voor vrijdag groot. Het is namelijk een berekening die wordt ondersteund door de hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF. (zie afbeelding pluim) Ander berekeningen laten de zachte lucht 50 tot 100 kilometer verder naar het noordoosten oprukken. Hierdoor zou het noordoosten juist regen voorgeschoteld krijgen.

Hoogste temperatuur donderdagochtendTemperatuur rond het middag uur op donderdag 28 januari 2021 volgens het ECMWF-model. Een groot contrast met amper 5 graden in Groningen tot 11 graden in Zeeland.

Zaterdag

Zaterdag is de koude lucht aan zet en wint de winter waarschijnlijk wat meer terrein. Dit betekent dat het noordoosten in de droge koude lucht belandt. Het midden en zuiden van Nederland krijgen daarmee te maken met neerslag van een depressie die over Frankrijk heen scheert. Aangezien Nederland zich aan de koude kant van het lagedrukgebied bevindt, kan het zomaar eens zo zijn dat Zuid- en Midden-Nederland deze keer aan de beurt zijn voor een portie sneeuw.

Onzekerheid

De onzekerheid voor de komende dagen is groot. De zachte lucht hoeft maar iets meer aan terrein te winnen en het winterse gevoel is op geen enkele plek in Nederland te vinden. Aan de andere kant kan de winter vanuit het noorden ook iets verder oprukken, waardoor niet alleen het noordoosten, maar ook andere delen van het land een licht winters weertype mee kunnen maken. Aan de pluimverwachting voor de temperatuur is te zien dat de onzekerheid nog vrij groot is: De groene lijntjes in de pluim schieten op sommige dagen alle kanten op.De pluimverwachting voor de temperatuur in midden-Nederland. Hoe groter de spreiding van groene lijnen, hoe onzekerder de verwachting is.

De pluimverwachting voor de temperatuur in midden-Nederland. Hoe groter de spreiding van groene lijnen, hoe onzekerder de verwachting is.


26-01-2021 om 13:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...