Actueel

Weersverandering op komst

Windveren boven Noordwijk (Johan Westra)

Het is al enige tijd stabiel en droog lenteweer. Regelmatig was er geen wolkje aan de lucht, maar er komt verandering in het weerbeeld. De eerste tekenen van de weersverandering hebben zich gisteren al aangediend, zo ook vandaag.

Blokkade
Tot voor kort zorgde een hogedrukblokkade voor aanhoudend droog lenteweer in het noordwesten van Europa. Regenzones bleven hierdoor op afstand en als er al een front (of storing) het land wist te bereiken was dat in inactieve vorm. Dat wil zeggen wolkenvelden, maar geen regen. Maar daar komt eindelijk verandering in – er is regen op komst!

Het hogedrukgebied trekt zich terug richting IJsland. De luchtdruk daalt en geleidelijk komen lagedrukgebieden en bijbehorende buien- en regenzon's dichterbij.Het hogedrukgebied trekt zich terug richting IJsland. De luchtdruk daalt en geleidelijk komen lagedrukgebieden en bijbehorende buien- en regenzone's dichterbij.

Wisselvallig weer op komst
De luchtdruk is dalende. Het hogedrukgebied trekt zich langzaamaan terug richting IJsland en wordt uiteindelijk verdrukt door depressies. Uiteindelijk komt er een ‘klassieke’ drukverdeling in de weerkaart. Ofwel, lagedrukgebieden in de noordelijke helft van Europa en een hogedrukgebied boven Zuid-Europa. Het resultaat is een westelijk stroming, iets wat vrij normaal is, maar we al lange tijd niet meer hebben gezien. En een westelijke- of zonale stroming staat garant voor wisselvallig weer. En dat heeft de natuur en de agrarische sector zeker nodig.

9177050_source.jpgHet droge weer houdt al erg lang aan, maar er is regen op komst! (Rob Beckers, Oostrum)

Tekenen in de lucht
De tekenen van de naderende weersverandering waren al enigszins te zien, voornamelijk in de vorm van wolken. Op grote hoogte, en dan hebben we het over 6 tot 12 km hoogte, verschenen sluierwolken. Op een lager niveau van de atmosfeer kwam het de afgelopen dagen ook al tot wolken, dus ook daar was een vochttoename zichtbaar. Hieraan is overigens niet direct een verandering te koppelen, maar er gebeurde tenminste wel weer wat. Een verandering in windrichting, van oost naar noordwest, bracht wel vochtiger lucht naar ons land. Dit resulteerde in mist(banken) en laaghangende wolken vanaf de Noordzee.

annetpiet_teraar.jpegDe afgelopen tijd begon de dag al met de lentezon. Met het draaien van de wind naar noordelijke richtingen kwam er meer vocht het land binnen. De laatste dagen kwam hierdoor vaker mist of grondmist voor. (foto: Annet Piet)

Omdat er bij aanvang weinig of geen wind stond resulteerde dit in ondiepe mistbanken of grondmist. Staat er wat meer wind wordt de zogenaamde menglaag dikker, zo ook de msitlaag. Staat er teveel wind komt het overigens niet tot mist.(foto: Ben Saanen)Omdat er bij aanvang weinig of geen wind stond resulteerde dit in ondiepe mistbanken of grondmist. Staat er wat meer wind wordt de zogenaamde menglaag dikker, zo ook de mistlaag. Staat er teveel wind komt het overigens niet tot mist. (foto: Ben Saanen)

9176334_source.jpegDe windveren, in de weerkunde Cirrus uncinus genoemd, te zien bij mooi weer. Ze zijn vaak te zien wanneer een warme periode wordt afgesloten en er neerslag op komst is. (foto: Janneke Middendorp)

ton wesselius_roelofarendsveen.jpgIs de vorige foto van gisteren, deze is van vanochtend. Hier is ook weer sluierbewolking zichtbaar, maar nu qua hoeveelheid veel meer en bovendien een dikkere laag. Eveneens Cirrus wolken, maar nu van het type spissatus (vervlochten). Sluierwolken zijn hoge wolken, komen op een hoogte tussen 6 en 12 km voor. Daar is het zo'n -40 tot -50 graden. Niet zo gek dat deze wolken niet uit waterdruppeltjes bestaan, maar uit ijskristallen. (foto: Ton Wesselius)

Mist boven het Gelderse Leuvenheim. Door de mist is de IJssel nog te zien. Op deze foto is het hoogetverschil mooi te zien tussen de mistlaag aan de grond en de Cirrus-wolken op grote hoogte. De toename in deze sluierwolkenMist boven het Gelderse Leuvenheim. Door de mist is de IJssel nog te zien. Op deze foto is het hoogteverschil mooi te zien tussen de mistlaag aan de grond en de Cirrus-wolken op grote hoogte. De toename in deze sluierwolken duiden op een weersverandering. De wolken zijn een voorbode van een andere luchtsoort en die dient zich als eerste aan op grote hoogte. Waarom?  Simpel, omdat het op grote hoogte harder waait. (foto: Hans van Loenen)

nelyvanfrankenhuyzen_beusichem.jpg"Kring om de zon, regen in de ton..." Deze weerspreuk komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het dikker worden van Cirruswolken, waarin soms een halo (optisch verschijnsel) verschijnt is vaak een teken dat er een regenzone aankomt. (foto: Nely van Frankenhuyzen)

00f1bf14-031f-4520-859f-7067689f6b33.jpgDe wolken zijn opgedeeld in een drietal hoofdgeslachten: lage, middelbare en hoge wolken. Bovenstaand schema geeft aan welke hoogtes bepalend zijn voor het hoofdgeslacht. De Cumulonimbus (buienwolk) beslaat meerdere lagen, maar valt in het geslacht van lage wolken. 

Zicht vanuit Roodeschool richting het Waddengebied. In de verte is laaghangende bewolking zichtbaar. Deze bewolking is ontstaan boven de Noordzee. (foto: Jannes Wiersema)Zicht vanuit Roodeschool richting het Waddengebied. In de verte is laaghangende bewolking zichtbaar. Deze bewolking is ontstaan boven de Noordzee. (foto: Jannes Wiersema)

Soms even wat minder van die laaghangende wolken... (foto: Janna Jacoba vd Laag)Soms even wat minder van die laaghangende wolken... (foto: Janna Jacoba vd Laag)

...en soms even wat meer. Vandaag vooral in het noorden veel laaghengende wolken. Rond en onder 300 meter hoogte is er sprake van Stratus, boven circa 400 meter Stratocumulus....en soms even wat meer. Vandaag vooral in het noorden veel laaghengende wolken. Rond en onder 300 meter hoogte is er sprake van Stratus, boven circa 400 meter Stratocumulus. (foto: Frans Alderse Baas)

jessievanneer_beesel.jpegOok een wolkensoort, vallend onder het geslacht van de lage wolken. De Cumulus-wolken - die gisteren in het zuidoosten tot ontwikkeling kwamen groeiden niet uit tot het buien-stadium. Het hogedrukgebied 'hield deze wolken in toom'. Met de komst van een lagedrukgebied uit het noorden neemt echter vanaf morgen de kans op buien wel toe. Eindelijk weer wat regen in de maak. (foto: Jessie van Neer)

Een lagedrukgebied komt morgen boven het zuiden van Zweden te liggen. Dit druksysteem zorgt voor een noordwestelijke stroming, met de aanvoer van vochtige en onstabiele lucht. Vanuit het noorden komen dan ook de eerste buien het land binnen.Een lagedrukgebied komt morgen boven het zuiden van Zweden te liggen. Dit druksysteem zorgt voor een noordwestelijke stroming, met de aanvoer van vochtige en onstabiele lucht. Vanuit het noorden komen dan ook de eerste buien het land binnen.

meerdaagse.pngDe noordwestelijke stroming brengt ook koele lucht met zich mee. De komende paar dagen verlopen dan ook beduidend koeler dan we gewend zijn.

Van het hogedrukgebied dat ons de afgelopen tijd veel zon en droogte heeft bezorgd blijft weinig over. Lagedrukgebieden nemen de regie over en de stroming wordt dit weekend westelijk. De wind (aan de grond) neemt overigens een zuidwestelijke richting aan. Deze stroming staat garant voor wisselvallig weer. Van tijd tot tijd trekken regenzones over het land. Buiten deze natte perioden zijn er ook perioden met droog en zonnig weer. De temperatuur gaat in het weekend al weer in de lift. En het weerbeeld dit weekend? Veel bewolking en in de loop van zaterdag vanuit het westen regen. Zondag klaart in de loop van de dag vervolgens weer op, maar is er nog wel kans op een bui.   


21-05-2025 om 13:00 door William Huizinga


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...