Actueel

Weekendweer: operatie afkoeling van start!

Kendra Haan

Onweersbuien maken plaats voor grootschaligere storingen en de temperatuur doet een flinke stap terug. Gaan we de zon wel zien dit weekend? Je leest het in het weekendweerbericht!

De situatie
De ex-tropische storm Kyle hangt tussen Schotland en Noorwegen. Het lagedrukgebied bepaalt ons weer dan ook dit weekend en dat betekent weinig goeds voor liefhebbers van zomerse temperaturen. Langs de zuidkant van de voormalig tropische storm stroomt koele maritiem polaire lucht onze kant op. Om de haverklap vuurt de depressie een storing op ons land af en hebben we met neerslag te maken. In de maritieme lucht die op ons land af komt zitten echter ook opklaringen, dus krijgen we de zon wel af en toe te zien.

eu_fronts.jpg
Koelere lucht bereikt via de zuidkant van het lagedrukgebied ons land. 

Vanmiddag en vanavond
Na een regenachtige ochtend wordt het ook in het oosten vanmiddag droog. De zon rukt vandaag steeds verder op en zal vanmiddag ook ver in het binnenland goed te zien zijn. In de zon is het prima vertoeven en lopen de temperaturen flink op. In het westen stokt de temperatuur bij een zomerse 25 graden. In het midden van het land kan het zomaar nog eens 28 graden worden en in het zuidoosten nog een graadje warmer. Als je van de zon gaat genieten is een windscherm vanmiddag geen overbodige luxe. Boven de Wadden staat windkracht 7 en ook in het binnenland waait het met 4 of 5 beaufort. In de loop van de avond gaat de wind weer liggen. Vannacht wisselen bewolking en opklaringen elkaar af en koelt het af naar temperaturen tussen 16 en 18 graden. Het zuidwesten maakt nog kans op wat regen.

work_nl_vannacht.jpg
Vannacht maakt vooral het zuidwesten nog kans op wat neerslag.

Morgen
Zaterdagochtend regent het al van tijd tot tijd aan de kust. Meer richting het binnenland wisselen wolken en zon elkaar af met nog een pluk sluierbewolking in het oosten. Rond het middaguur trekt de neerslag verder ons land in en wordt het wat buiig van karakter, bij die buien kan een klap onweer voorkomen. Tussen de buien door blijft de zon echter nog wel te zien. De meeste neerslag valt aan de kust, daar valt zo’n 10 mm, in het binnenland is het op de meeste plekken met 5 millimeter wel gedaan. ’s Avonds maakt het noordwesten vooral kans op regen, in de rest van het land is het dan overwegend droog. De wind blijft ook een aandachtspunt morgen, boven de Wadden komt opnieuw 7 beaufort te staan. In het binnenland is het met windkracht 3 tot 5 iets rustiger. De maxima komen morgen lager uit dan we van deze augustusmaand gewend zijn en variëren van 21 graden aan de kust tot lokaal 25 graden in het zuidoosten.  

work_nl_morgen.jpg
Morgen valt de meeste neerslag langs de kust.

Zondag
In de nacht naar zondag nemen de regenkansen langs de gehele kust weer toe. In de rest van het land is het overwegend bewolkt met een sporadische opklaring. Zondagochtend zal aan zee, met uitzondering van Zeeland, ook regenachtig verlopen. Halverwege de ochtend is de hele westelijke helft van het land gehuld in regensluiers. ’s Middags zien we dat het neerslaggebied net als de dag ervoor een buiiger karakter krijgt. Bijna het hele land heeft dan de maken met de nattigheid. Ondanks al het hemelwater is de zon niet geheel kansloos, tussen de buien door krijgen we op veel plekken nog wel een knipoog van de gouden reus te zien. In de avond is het in westen tijdelijk even wat droger. De wind neemt iets af vergeleken met voorgaande dagen maar waait met windkracht 3 tot 6 nog wel stevig door. De maximumtemperaturen doen nog een stapje terug en liggen op de meeste plaatsen rond 20 graden.

work_nl_overmorgen.jpg
Zondag valt er op veel plekken neerslag, het zuiden heeft de grootste kans om het droog te houden. 

De dagen erna
De nieuwe werkweek start ronduit wisselvallig. We maken elke dag kans op regen en buien maar zien de zon ook regelmatig voorbij komen. Warm wordt het niet, het kwik komt op de meeste dagen uit rond 20 graden. Qua wind lijkt het even rustiger te worden maar rond woensdag nadert mogelijk een nieuwe depressie die een flink windveld met zich meeneemt.


21-08-2020 om 10:45 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...