Het is de Week van de Groene Tuin: een initiatief om mensen bewust te maken van de voordelen van een groene tuin. Onder andere heeft een groene tuin meerdere voordelen in een veranderend klimaat.
Vanaf 4 tot en met 10 april wordt er door een groot aantal organisaties gefocust om de Nederlandse tuinen te vergroenen. Uit een onderzoek in 2010 blijkt dat 70% van de Nederlandse bewolking een tuin heeft. Sindsdien is dit getal iets gegroeid. Weliswaar bestaan niet alle tuinen alleen maar uit groen en is maar liefst 60% van de tuinen betegeld. Dat is zeker niet klimaatbestendig en ook niet ideaal voor de biodiversiteit! En daarmee dan de reden en de focus van deze campagne: Week van de Groene Tuin.
Waarom een groene tuin?
Een groene tuin is niet alleen leuk om naar te kijken, het is ook nuttig voor de omgeving. Zo zijn groene tuinen en balkons oases voor dieren in een dorp of stad. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor kleine dieren, insecten en vogels. Verder helpen bijen bij de bestuiving van planten. Vogels, egels en verschillende insecten helpen weer je tuin gezond en vrij van plagen te houden. In kort: een groene tuin vol leven is goed voor de biodiversiteit.
Foto: Gerrie Stegehuis (Voorschoten)
Klimaatadaptatie
Door klimaatverandering treedt extreem weer vaker op. Denk bijvoorbeeld aan droogte of hittegolven met daarbij hittestress. Verder leveren buien vaker veel neerslag in korte tijd op en omdat onze leefomgeving behoorlijk versteend is, treed wateroverlast sneller op.
Een groene(re) tuin helpt om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens hete dagen bieden bomen en planten natuurlijke schaduw en verkoeling. Bebouwing zorgt weer voor een hogere (gevoels)temperatuur.
In periodes van veel neerslag kan in een groene tuin regenwater sneller wegzakken dan bij een volledig betegelde tuin. Ook zakt de water weg in de grond. Bij een betegelde tuin komt het regenwater meestal terecht in het riool. Als het riool een grote hoeveelheid water in korte tijd niet aankan, kan het leiden tot wateroverlast.
Foto: Anne-Marie van Iersel (Vlissingen, archieffoto)
Een begroeid tuin zorgt er ook voor dat de bodem meer vocht vasthoudt tijdens droge periodes. Daar zijn bodembedekkers bijvoorbeeld heel goed voor. Meer tips hoe je tuin te vergroenen en gelijktijdig klimaatbestendig te maken vind je hier. Hieronder in een diagram een korte samenvatting ervan:
De klimaatbestendige tuin (bron: Week van de Groene Tuin via Nature Today)
Doet het weer mee dit paasweekend?
Op veel plaatsen heeft vandaag de bewolking de overhand en hier en daar valt er wat regen of motregen. Misschien is vandaag dus niet het beste weer om aan de slag te gaan in je tuin. Uiteraard als je je balkon wilt vergroenen, kan dat dus vandaag al! Morgen ziet het er een stuk beter uit voor klussen in de tuin: hoewel op veel plaatsen de bewolking de overhand heeft, blijft het vrijwel overal droog. Ook loopt de temperatuur aardig op en staat er maar een zwakke tot matige wind.
Ook de rest van het paasweekend kun je nog je tuin (verder) vergroenen: het blijft vrijwel overal droog en er is soms wel een knipoog van de zon. Verder is het met 14 à 15 zeker niet koud! Pas op maandagmiddag valt er vanuit het westen regen.
In de slogan van deze campagne zit toch een kern van waarheid: "Een groener Nederland begint in je eigen tuin"! Doe jij ook nog mee aan de Week van de Groene Tuin?!