Het is de meeste mensen al opgevallen: het is deze winter bijzonder zacht en van echt winterweer is nog geen sprake geweest. Waarom hebben we eigenlijk nog geen winterweer gehad? We vertellen het je in deze blog!
Wat hebben we nodig voor écht winterweer?
Om te bekijken of het zacht of ijskoud weer wordt, moeten we vooral naar de aanvoer van de lucht kijken. Om koude lucht onze kant op te krijgen, hebben we een aanvoer van lucht nodig vanuit Oost-Europa. Dit gebeurt bij een zogeheten "scandihoog". Dat is een hogedrukgebied dat boven Scandinavië komt te liggen.
Zo zou zo'n Scandinavisch hogedrukgebied er ongeveer op de weerkaart uitzien!
Als we in gedachten houden dat de lucht met de klok mee draait rondom een hogedrukgebied, dan betekent zo'n scandihoog dat de lucht vanuit Siberië, over Oost-Europa naar Nederland gestuurd wordt. Die lucht is natuurlijk hartstikke koud, gezien het helemaal vanuit Siberië komt.
Als die koude lucht lang genoeg onze kant op gestuurd wordt, kunnen we zomaar eens het (natuur)ijs op! Dit was januari, vorig jaar.
Daarnaast is er nog iets nodig: sneeuw! Dat hoeft niet bij ons te zijn. Die lucht vanuit Siberië mag namelijk niet te hard opwarmen tijdens de reis naar Nederland. Het aardoppervlak mag daarom ook niet te veel zonnestralen pakken. Sneeuw is hier de oplossing voor, omdat dat het gros van de zonnestraling reflecteert en terug de ruimte in stuurt. Hierdoor warmt het aardoppervlak amper op en kan de lucht koud blijven. Als er dus een sneeuwdek ligt op de landen waar de lucht overheen reist, blijft de lucht koel genoeg. Momenteel is ook daar geen sprake van en blijft een sneeuwdek in grote delen van Oost-Europa uit.
Vorig jaar, ook op 2 februari, viel op sommige plaatsen zelfs nog wat sneeuw! Dit waren wel de hoger gelegen gebieden.
Waarom is dat deze winter niet het geval?
Nou, dat komt eigenlijk doordat we muurvast zitten in de verkeerde windrichting. De wind komt juist niet uit het oosten, maar veelal uit het zuiden tot westen. Hierdoor komt relatief zachte lucht vanaf de oceaan en Noordzee onze kant op en hebben we te maken met zacht weer. Niet alleen liggen de temperaturen dan aan de hoge kant, het is vaak ook nog eens onstuimig en nat. Vanuit het westen worden namelijk lagedrukgebieden onze kant op gestuurd, waardoor het (net als vandaag) niet bepaald aangenaam weer wordt.
Een speldenprik van de winter
Toch blijft de winter niet helemaal uit. Nog niet heel lang geleden hadden we nog een speldenprik van de winter. Er vielen namelijk een aantal winterse buien met korrelhagel. In Groningen kwam het zelfs even tot sneeuw en kleurde het landschap kortstondig een beetje wit! Helaas verdween die sneeuw haast net zo snel als dat het kwam. De reden voor deze buien was dat er koude bovenluchten onze kant op kwamen, vanwege een noordelijke aanvoer. Aan de grond is het niet zo koud dankzij het warme zeewater van de Noordzee, maar bovenin de atmosfeer is het wel hartstikke koud en kregen de buien een winters karakter.
Nog zo'n speldenprik?
Hoewel de weerkaarten al verraden dat er voorlopig geen serieus winterweer op komst is, kunnen we dinsdag zomaar nog eens te maken gaan krijgen met zo'n winterse speldenprik. Ook dan krijgen we te maken met koude bovenluchten en kunnen er opnieuw buien gaan vallen met korrelhagel. Daarnaast is zelfs een klap onweer mogelijk. Meer details over het komende weer kun je vinden in het uitgebreide weerbericht!