Meerdere Zuid-Amerikaanse landen hadden te maken met extreme winter-hitte. Ook het voorjaar is ronduit heet van start gegaan met temperaturen van meer dan 40°C in Brazilië, Bolivia, Argentinië en Paraguay. Klimaatverandering maakt zulke hitte extremer en waarschijnlijker.
Voorjaarshitte
Na een ongekend heet winterseizoen in Zuid-Amerika, startte in september het voorjaar. Toch voelde het voor veel Zuid-Amerikanen aan als hartje zomer. Meerdere dagen overschreed de temperatuur de 40°C. Miljoenen mensen zijn erdoor getroffen en officieel zijn 4 doden gemeld vanwege de hitte in de Braziliaanse stad Sao Paolo. Toch ligt het werkelijke aantal hitte-doden waarschijnlijk een stuk hoger. Ook dieren hebben te lijden onder de extreme hitte. Het water in de Amazone is dusdanig opgewarmd dat roze dolfijnen massaal sterven. Daarnaast gaat de hitte gaat ook gepaard met extreme droogte. Het waterpeil in rivieren in het Amazonegebied staat inmiddels erg laag. Op sommige plaatsen stroomt zelfs nauwelijks nog water door de rivieren, wat een enorme impact heeft op de bosrijke natuur en de mensen die er leven die het water gebruiken voor drinkwater, vervoer en landbouw.
De impact van de hitte en droogte is duidelijk zichtbaar in de Rio Negro-rivier. Oktober 2023 (boven) vs. Juli 2023 (onder). (Bron: @WxNB_)
Klimaatverandering
De grote vraag is wat de bijdrage is geweest van klimaatverandering op de hitte in het vroege voorjaar. Het is in de wetenschap erg lastig om een één op één relatie te geven tussen extreem weer en klimaatverandering. Toch lukt het wetenschappers steeds beter en sneller om aan te geven wat de bijdrage van het veranderende klimaat is geweest bij extreem weer. Zo laat World Weather Attribution met een nieuw onderzoek zien dat de Zuid-Amerikaanse voorjaarshitte in het huidige klimaat eens in de 30 jaar voorkomt en dat klimaatverandering de hitte 100 keer waarschijnlijker maakt. Als de mens geen broeikasgassen zou hebben uitgestoten de afgelopen 150 jaar, dan had de temperatuur tijdens de septemberhitte van 2023 zo'n 1.4 tot 4.3 °C lager gelegen. Ondertussen wordt het weer in Zuid-Amerika ook beïnvloed door het weerfenomeen El Niño. Toch is de bijdrage van El Niño aan de voorjaarshitte vele malen kleiner dan klimaatverandering. Als het klimaat steeds warmer wordt en de aarde maar liefst 2°C warmer wordt dan in de 19e eeuw, dan zullen zulke voorjaarshittegolven in Zuid-Amerika elke 5 tot 6 jaar voorkomen en wordt de hitte nog eens 1.1 tot 1.6°C heter dan nu het geval was.