Bij ons loopt de temperatuur geleidelijk op naar waardes boven de 20 graden (met uitzondering van morgen), maar het kan nog veel extremer.
Hittegolf
In Zuidoost-Azië is op dit moment een verzengende hittegolf gaande met mislukte oogsten en doden als gevolg van de hitte. En uiteraard kunnen warmterecords dan niet uitblijven! Bij een warmterecord in die omgeving moet je denken aan temperaturen ruim boven de 40 graden. In het binnenland van India werd het zelfs 48,5 graden! De definitie van een hittegolf in deze regio is anders dan in ons land en dat heeft te maken met de normale temperatuur voor deze omgeving. In ZO-Azië moet het over een langere periode minimaal 40 graden zijn. Ter vergelijking: in Nederland spreken we van een hittegolf als het in de Bilt 5 dagen lang (aaneengesloten) 25 graden of meer is, waarvan 3 dagen meer dan 30 graden. In ZO-Azië komen hittegolven vaker voor, zeker in de periode tussen maart en juni. Op dit moment is de situatie zorgelijk, want de warmste maand moet nog komen.
El Niño
In een normale situatie waaien rondom de evenaar passaatwinden uit het oosten. Dat stuwt het warme zeewater op voor de kust van Azië. Voor de Zuid-Amerikaanse kust komt juist koel zeewater uit de diepte van de oceaan omhoog. Door de grote tegenstellingen in zeewatertemperaturen komt er een luchtcirculatie op gang. In de omgeving van Azië wordt de lucht boven het warme zeewater opgewarmd en stijgt op. Deze opstijgende lucht koelt af en vormt enorme wolken die uitgroeien tot zware regenbuien. Voor de kust van Zuid-Amerika is dan juist sprake van dalende luchtbewegingen en is het droog. Tijdens een El Niño jaar veranderen de winden in de regio van richting en wordt het warme water verder de Stille Oceaan op gedreven richting Zuid-Amerika. Daarmee verandert ook het regenpatroon rondom de Stille Oceaan.
Luchtstromingen tijdens een El Niño.
In de winter (van het Noordelijk Halfrond) wordt het vooral warm en nat in het centrale deel van de Stille Oceaan, ook in Zuid-Amerika zijn er veel regio’s waar het natter is dan normaal (zie hier het artikel op RTL-Nieuws). Zuidoost-Azië en Zuid-Afrika hebben juist te maken met hoge temperaturen en droogte. In het zuiden van de Verenigde Staten is het meestal koel en nat, terwijl het in Alaska te warm is. Ook in de zomer zijn de effecten goed zichtbaar. In Zuid-Amerika is het in veel regio’s veel te warm, terwijl het in de omgeving van Australië te koel is en in het zuidoosten van Azië is het opnieuw te droog.
Regionale impact, maar ook wereldwijd
Het gebrek aan neerslag heeft grote invloed op het verbouwen van gewassen in deze regio, want deze hebben veel water nodig. Voor het verbouwen van 1 kilo rijst of suikerbiet is meer dan 2500 liter water nodig. Hoe langer regen op zich laat wachten, hoe nijpender de situatie wordt. Het verbouwen van rijst staat centraal in deze regio en wordt twee keer per jaar geoogst. Door de aanhoudende droogte lijkt de tweede oogst echter in gevaar te komen. Ook vorig jaar viel de oogst tegen als gevolg van een gebrek aan neerslag. Uiteindelijk zal niet alleen de regio zelf er onder leiden, maar ook de rest van de wereld zal de gevolgen gaan merken. Thailand, Vietnam en India zijn samen goed voor 60% van alle rijstproductie wereldwijd en de verwachting is dat de wereldproductie voor het eerst sinds 2010 zal dalen. Het kan niet anders of we gaan dit in onze portemonnee merken!
De rijstproductie kan weleens tegenvallen.
Op en top lenteweer In ons land hoeven we geen hittegolf te verwachten, maar de temperatuur gaat wel flink stijgen. Morgen is het tijdelijk iets minder warm met 12-14 graden, maar de zon is zeker aanwezig. Vanaf woensdag gaan we echt los en loopt de temperatuur op tot ruim boven de 20 graden in het weekend. Lokaal is zelfs een zomerse 25 graden mogelijk met daarbij veel zon! Ook op Bevrijdingsdag/Hemelvaartsdag is het genieten geblazen.
Check voor een uitgebreide uitleg onderstaande video: