Actueel

Het is lente!

Vandaag is het een feit: niet alleen meteorologisch, maar ook astronomisch gezien is het lente! Maar waarom is er eigenlijk een verschil tussen meteorologische en astronomische seizoenen?

De astronomische seizoenen zijn gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Vandaag om 11:28 uur stond de zon precies loodrecht op de evenaar: overal op aarde duurt de dag en nacht even lang. de start van de lente! De dagen worden vanaf vandaag op het noordelijk halfrond langer en daarom gaat volgende week ook weer de zomertijd in! Helaas betekent dat een uurtje korter weekend...

De astronomische zomer begint op 21 juni, als de zon vanuit de aarde gezien het noordelijkst staan. 22 September staat de zon weer precies op de evenaar en begint de herfst. En je raad het al: de winter begint als de zon op zijn zuidelijkst staat en de dag op  het noordelijk halfrond het kortst duurt.

Maar waarom dan het onderscheid tussen meteorologische en astronomische seizoenen? De aarde doet er niet precies 365 dagen over om rond te zon te gaan, maar nog 6 uur extra. Om dat te compenseren hebben we eens in de vier jaar een schrikkeljaar. Maar ook de precieze start van de astronomische seizoenen kan één dag eerder of één later plaatsvinden. 10 jaar geleden bijvoorbeeld stond de zon niet op 20 maart, maar pas op de 21e recht boven de evenaar. De astronomische lente begon dus een dag later.

Voor meteorologen niet erg praktisch. Als we bijvoorbeeld iets willen zeggen over het gemiddelde winterklimaat, is het vervelend om voor elk jaar uit te moeten vogelen op welke dag de winter begon en eindigde. Om deze reden hebben meteorologen wereldwijd met elkaar af gesproken seizoenswisselingen altijd op de 1e van de maand te laten plaatsvinden.

Meer hierover in de uitzending van vandaag bij RTL Z met weervrouw Nicolien:


20-03-2017 om 13:45 door William Huizinga


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...