Actueel

De lente is begonnen!

De lente begint op zondag 20 maart en wel om 16:33 uur! Weerkundig was het al lente en vanaf zondag ook astronomisch gezien! Maar waarom is er eigenlijk een verschil tussen meteorologische en astronomische seizoenen?

De astronomische seizoenen zijn gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Zondag om 16:33 uur staat de zon precies loodrecht op de evenaar: overal op aarde duurt de dag en nacht even lang. De start van de lente! De dagen worden vanaf dat tijdstip, op het noordelijk halfrond, langer en daarom gaat volgende week ook weer de zomertijd in (zondag 27 maart)! Helaas betekent dat een uurtje korter weekend...

Start seizoenen


De astronomische zomer begint op 20 juni, als de zon vanuit de aarde gezien het noordelijkst staan. 22 September staat de zon weer precies op de evenaar en begint de herfst. En je raad het al: de winter begint als de zon op zijn zuidelijkst staat en de dag op het noordelijk halfrond het kortst duurt.

Waarom onderscheid?


Maar waarom dan het onderscheid tussen meteorologische en astronomische seizoenen? De aarde doet er niet precies 365 dagen over om rond de zon te gaan, maar nog 6 uur extra. Om dat te compenseren hebben we eens in de vier jaar een schrikkeljaar. Maar ook de precieze start van de astronomische seizoenen kan één dag eerder of één later plaatsvinden. 14 jaar geleden bijvoorbeeld stond de zon niet op 20 maart, maar pas op de 21e recht boven de evenaar. De astronomische lente begon dus een dag later.

Voor meteorologen niet erg praktisch. Als we bijvoorbeeld iets willen zeggen over het gemiddelde winterklimaat, is het vervelend om voor elk jaar uit te moeten vogelen op welke dag de winter begon en eindigde. Om deze reden hebben meteorologen wereldwijd met elkaar afgesproken seizoenswisselingen altijd op de 1e van de maand te laten plaatsvinden.

Meer uitleg over de start van de lente in de uitzending van RTL Z van 20 maart 2017 met weervrouw Nicolien:


20-03-2022 om 16:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...