In Nederland kwam het op de slotdag van de meteorologische kletsnatte herfst afgelopen nacht plaatselijk tot matige vorst en valt er lokaal ook nog wat sneeuw zodat het er in sommige regio’s sprookjesachtig uitziet met die witte deken. Morgen start de weerkundige winter en het weerbeeld ziet er ook winters uit maar veel sneeuw wordt komende dagen niet verwacht. Heel anders is dat in het Alpengebied waar al veel sneeuw ligt en er weer veel bijkomt, ook het lawinegevaar wordt groter.
Wintersport
Op sommige plaatsen gingen de skiliften eerder open omdat er deze novembermaand al zoveel sneeuw is gevallen. Ook in het Duitse Winterberg ligt een behoorlijke sneeuwlaag van 15 tot 25 cm en waarschijnlijk gaat daar morgen de skimolen draaien. Ook in het zuiden van Duitsland wordt veel sneeuw verwacht. In het Alpengebied zullen komende dagen meer wintersportgebieden open gaan want er kan op sommige plaatsen wel weer een halve meter verse sneeuw vallen.
In Winterberg ligt momenteel ook al een behoorlijk pak sneeuw (foto: Spiek Boom)
Verwachting
Vanaf vandaag tot en met zaterdagmiddag gaat het flink sneeuwen in het Alpengebied. Vandaag kruipt de sneeuwgrens wel flink omhoog omdat het tijdelijk iets zachter wordt. In een groot deel van de Alpen valt boven de 1500 tot 2000 meter sneeuw. Vrijdag stroomt koudere lucht binnen en daalt de sneeuwgrens weer flink. Volgens de berekeningen kan tot en met zaterdagmiddag op heel veel plaatsen zo’n 40 cm tot lokaal ruim een meter nieuwe sneeuw vallen. Later op zaterdag nadert vanuit het westen een hogedrukgebied. De sneeuwval stopt en maakt plaats voor opklaringen zodat het in de nacht naar zondag flink koud wordt in delen van het Alpengebied met -15 graden. Dat geldt ook voor de nacht naar maandag. Overdag blijft het op veel plaatsen ook licht tot matig vriezen maar wel met de zon erbij, Kaiser Wetter.
Sneeuwverwachting door weermodel Arpege (bron: WXCharts)
Lawinegevaar
Met de grote hoeveelheid aan nieuwe sneeuw neemt het lawinegevaar ook flink toe. Enerzijds doordat er vandaag flink wat wind staat waardoor de sneeuw makkelijk verplaatst wordt tegen de hellingen en de nieuwe sneeuw hecht niet aan de al gevallen sneeuw en gaat dan makkelijk schuiven. Meer over het ontstaan van lawines vind je in een eerdere blog en ook wat je kan doen mocht je erin terecht komen.
De sneeuwhellingen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Desnoods wordt kunstmatig een lawine opgewekt door dynamiet te gooien zodat daarna het lawinegevaar op de helling geweken is (foto: Hans ter Braak)
Meteorologische winter
Morgen op 1 december start de weerkundige winter en het ziet er ook winters uit komende dagen met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en overdag net iets boven nul. Veel sneeuw valt er niet, met name in de kustgebieden in het noorden van het land valt af en toe nog een winterse bui. Ook de Wadden worden getrakteerd op wat sneeuw zodat het er soms sprookjesachtig uit kan zien.
Sprookjesachtig Hantum met sneeuw en rijp op de bomen (foto: Marcel Renou)
Begin volgende week lijkt het kwakkelweer te gaan worden. De neerslagkansen nemen toe en we komen in de wat zachtere lucht terecht maar wanneer dat precies gaat gebeuren is op deze termijn nog onzeker.
meerdaagse.png