Actueel

Twee bijzondere dagen

Joost Mooij, Lobith

Vandaag is het Wereld Waterdag en morgen is het de dag van de meteorologie. En deze twee onderwerpen hebben altijd veel overlap gehad, zeker ook dit jaar.

waterdag.jpg

 22 maart
In 1992 heeft de Verenigde Naties (VN) 22 maart uitgeroepen tot  Wereld Waterdag. Dit hebben ze gedaan om de bewustwording wat betreft waterhuishouding wereldwijd te vergroten. Elk lid van de VN moet dan op die dag iets doen om aandacht te vragen voor de huidige situatie in dat land.
Dit is gedaan omdat de globale watervoorziening en sanitatie onder druk staan. Bij het falen van een of beide, kan er voedseltekort ontstaan, natuurlijke bronnen raken uitgeput en er kunnen ziektes uitbreken zoals nu bijvoorbeeld cholera in Malawi.
In Nederland wordt dit jaar een rivier schoongemaakt met behulp van vrijwilligers. Vorig jaar was er zelfs een driedaags evenement georganiseerd en werden in elke provincie opruimacties georganiseerd.
Het overkoepelende thema van die jaar is: Het versnellen van verandering. Daarvoor is voor het eerst in 50 jaar een groot driedaagse conferentie in New York georganiseerd.

waterdag2.jpgWat zou je zelf kunnen doen? Helaas niet in het Nederlands te downloaden. Bron: WorldWaterday.org

23 maart
Water gaat hand in hand met meteorologie. Het is echter puur toeval dat de dag van de meteorologie pal na Wereld Waterdag valt. In 1950 is op 23 maart de World Meteorological Organisation (WMO) opgericht. De WMO bestaat dus al ruim 70 jaar en is een onderdeel van de V.N. Er zijn 193 instanties lid van de WMO. Alle instanties zijn de meest vooraanstaande organisaties binnen een land op het gebied van meteorologie en hydrologie. In Nederland is dat het KNMI. 
Het thema van dit jaar is: De toekomst van weer, klimaat en water door de generaties. Vaak zie je wel dat de thema's van Wereld Waterdag en de dag van de meteorologie overlap hebben. In 2020, bij het 70 jarig bestaan van de WMO, hadden beide organisaties hetzelfde thema. Namelijk: Klimaat en water.

Flag_of_the_World_Meteorological_Organization.svg.pngVlag van de WMO


22-03-2023 om 10:30 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...