Actueel

Tropisch weer voor de boeg!

De zomerliefhebber heeft geluk de komende week, temperaturen schieten omhoog. Het thermische hoogtepunt lijkt op donderdag bereikt te worden met temperaturen die in het oosten ver boven de tropische 30 graden uitschieten. Daarbij nemen de onweerskansen echter ook toe… De gedetailleerde weerverwachting van dag tot dag lees je in deze blog!

Hogedruk en thermisch laag
Vandaag domineert een hogedrukgebied boven onze omgeving. Morgen trekt de kern van het hogedrukgebied verder naar het oosten en wordt het afgesnoerd van een ander hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Maandagavond en in de nacht naar dinsdag kan dan een koufront dat bij een lagedrukgebied boven Scandinavië hoort ons land bereiken. Dit zorgt morgen in de loop van de middag voor toenemende bewolking vanuit het noordwesten en dinsdag voor iets lagere temperaturen. Op woensdag ligt hogedruk oost van Nederland. Boven Frankrijk ontstaat dan een zogenoemd thermisch lagedrukgebied. Door intense warmte stijgt lucht op en wordt de luchtdruk aan het oppervlak lager, vaak ontstaan daarbij felle buien. Dit thermische lagedrukgebied kan op donderdag en vrijdag voor flinke onweersbuien in onze omgeving zorgen.

06_13 situatie.JPG
Op de weerkaart van maandag is te zien dat een koufront tussen de hogedrukkernen door weet te glippen. 

Vanavond en vannacht
Het is vanavond heerlijk zonnig en het blijft nog lang aangenaam buiten. Rond een uur of 9 ligt de temperatuur in het midden en zuiden nog rond of iets boven de 20 graden. Daarbij staat er ook nog eens heel weinig wind. Uiteindelijk koelt het vannacht onder een heldere hemel verder af naar 10 à 11 graden. De wind komt ’s avonds nog uit het noorden maar draait in de loop van de nacht verder naar het oosten en uiteindelijk zelfs naar het zuiden. De windkracht ligt in het binnenland rond 1 beaufort, aan de kust staat 3, morgenochtend vroeg 4 beaufort.

06_13 nacht.jpg
Vannacht kraakhelder met temperaturen tussen 9 en 13 graden. Mogelijk koelt het lokaal nog iets verder af. 

Morgen
De dag start morgen met heel veel zon in het hele land. Temperaturen lopen snel op, rond het middaguur is het op veel plaatsen al net zo warm als vandaag op het warmste moment van de dag. De maximumtemperaturen worden aan het einde van de middag bereikt. In het midden van het land wordt het 26 tot 27 graden, in het zuiden kan lokaal de tropische dertig graden aangetikt worden. Het zou de eerste keer van deze zomer zijn dat er 30 graden gemeten wordt in Nederland, maar alles moet dan wel goed vallen. In het noordwesten blijft het iets koeler, daar worden temperaturen tussen 22 en 25 graden verwacht. De wind ruimt van het zuiden naar het noorden en is meest zwak tot matig, aan de kust kan het harder waaien met windkracht 4 of 5. In de loop van de middag nadert een koufront ons land. Vanuit het noordwesten neemt ’s middags dan ook de bewolking toe. In eerste instantie zal het om hoge bewolking gaan en zal de zon er dus niet teveel last van hebben, richting de avond wordt de bewolking echter dikker en trekt het gebied ook verder Nederland in. Het blijft wel overal droog.

06_13 morgen.jpg
Morgen staat er op veel plaatsen een zomerse dag op het programma, in het zuidoosten misschien zelfs wel een tropische dag. 

Dinsdag
Ook ’s ochtends ligt het koufront nog over het land, de dag kan dus, met name in het zuidoosten, wat bewolkt starten. Vanuit het noordwesten trekken ’s middags wel geregeld opklaringen het land in. Pas tegen de avond komt de zon echt goed tevoorschijn, het blijft wel helemaal droog. De wind zal nauwelijks merkbaar uit richtingen tussen noord en oost waaien. Door de passage van het koufront komen we wel even in koelere lucht terecht. Gemiddeld wordt een maximumtemperatuur van 23 graden verwacht, maar in het zuidoosten zou de temperatuur nog wel de zomerse 25 graden kunnen aantikken. Als dat gebeurt maakt dit gebied kans op een regionale hittegolf (mits dezelfde locatie op maandag 30 graden haalt)!

Woensdag
Woensdag kan zomaar eens de eerste landelijke tropische dag van dit jaar gaan worden. Er is wat hoge bewolking aanwezig maar de zon heeft weinig moeite om daar doorheen te prikken. De zonkracht ligt met 7 `a 8 wel erg hoog, insmeren kan dus zeker geen kwaad. Waar het woensdag allemaal om draait zijn de maximumtemperaturen. Het zuidoosten van Brabant en Limburg krijgen met de hoogste temperaturen te maken, zoals het er nu naar uitziet kan daar op 32 graden gerekend worden. Het midden van het land heeft maxima tussen 28 en 31 graden. In het noorden is het iets koeler met temperaturen tussen 25 en 28 graden. Het dag record voor 16 juni in de Bilt staat op 31,2 graden; dat gaat waarschijnlijk niet gehaald worden, maar mogelijk komen we er wel in de buurt.

06_13 blog varen.jpg
Woensdag is een dag om lekker bij het water te vertoeven, op veel plekken kan het dan 30 graden worden!

Donderdag
De nacht van woensdag op donderdag heeft de potentie om een heuse ‘tropennacht’ te worden. Een nacht waarbij de minimumtemperatuur boven de 20 graden ligt. Dit kan wel serieuze overlast geven, slapen in zo’n plaknacht is voor veel mensen lastig. Donderdag stijgt de temperatuur dan verder, al is er nog wel enige onzekerheid in de verwachting. Het meest waarschijnlijke scenario gaat uit van temperaturen die ’s middags op veel plaatsen tussen 30 en 34 graden liggen en flinke perioden met zon afgewisseld met stapelwolken die kunnen uitgroeien tot buien. Wel is een en ander afhankelijk van het thermische lagedrukgebied waar we het al even over hadden. Mochten aan de hand van dit weersysteem vroeg op de middag al (onweers)buien ontstaan dan kan dat de temperatuur behoorlijk temperen. Mochten de buien laat op de dag ontstaan dan heeft het maximaal kunnen opwarmen en kunnen de onweersbuien ook zeer fors uitpakken. Hoe de onweerssituatie precies gaat verlopen is op deze termijn nog niet te zeggen, maar meer daarover volgt de komende dagen.

06_13 blog onweer.jpg
In de tweede helft van de week groeit de kans op flinke onweersbuien. Wanneer ze precies vallen is nog niet te zeggen, maar laten we hopen dat er weer zulke plaatjes geschoten kunnen worden!

Vrijdag
De nacht naar vrijdag zal opnieuw een plaknacht worden met minima van een graad of 19. Vrijdag overdag gaan de scherpe kantjes wel van de warmte af. Er is meer bewolking aanwezig dan in de voorgaande dagen, maar toch laat de zon zich ook af en toe zien. Er is vanaf vrijdag veel onzekerheid over het verdere verloop qua temperatuur. Het lijkt er momenteel op dat vrijdag in een groot deel van het land wel nog zomerse warmte oplevert, met maxima die rond 25 graden liggen. Verder is het nog niet klaar met de neerslag, ook op vrijdag kunnen er enkele stevige onweersbuien vallen. Dit zal voor hooikoortspatiënten wel wat verlichting geven, stuifmeel wordt dan eindelijk uit de lucht gespoeld.

06_13 meerdaagse.JPG
De meerdaagse is ronduit zomers te noemen, in het zuiden bestaat zelfs de kans op een regionale hittegolf .

Het weekend
De warmte lijkt er volgend weekend wel weer uit te zijn. Middagtemperaturen komen waarschijnlijk tussen 20 en 25 graden uit. De kans op een bui blijft bestaan, mogelijk nog steeds met onweer maar verder schijnt de zon ook elke dag. Er moet wel vermeld worden dat zulke situaties, waarbij warme lucht nog steeds in de buurt is vrij onzeker zijn qua weersverwachting. Het zou dus kunnen dat een en ander nog verschuift richting het einde van de week. Geniet de komende dagen in ieder geval van het zomerse weer en probeer het huis koel te houden door de boel ’s nachts open te zetten. Op die manier wordt slapen tijdens de absurd warme nachten van donderdag en vrijdag misschien iets makkelijker.


13-06-2021 om 14:45 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...