Heb jij 'm gezien afgelopen nachten? De supermaan. Het was lastig, met al die bewolking. Maar als je 'm gemist hebt, heb je eind deze maand weer een kans, want ook dan is de volle maan weer een supermaan. En dat is bijzonder; Twee supermanen in één maand. Het zijn zelfs de enige twee supermanen van dit jaar. Bij een supermaan lijkt de maan groter en is feller. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Zandvoort, Monique van Middelkoop
Eerst maar eens het verschijnsel zelf: Een supermaan komt een paar keer per jaar voor. Afgelopen nachten was de eerste. De tweede volgt 31 augustus. De maan lijkt dan 14% groter en schijnt 30% helderder dan normaal. De omstandigheden om de supermaan waren nu niet ideaal: er was veel bewolking. Hopelijk is dat aan het einde van de mand beter.
Supermaan groter en feller
Maanstanden
Voor een supermaan heb je twee dingen nodig. De eerste is een volle maan. En die is er elke maand. Want de maan draait in iets minder dan 30 dagen om de aarde. De maan geeft zelf geen licht, maar wordt beschenen door de zon. De kant die dan beschenen wordt, is te zien vanaf de aarde. Overigens is de maan niet altijd te zien. De cyclus van de maan begint namelijk bij nieuwe maan. De niet zichtbare kant van de maan wordt dan beschenen. Vanaf de aarde is de maan dan dus niet zichtbaar.
Nieuwe maan
De maan draait verder en na ongeveer een dag of 7 is er een halve maan zichtbaar, ook wel eerste kwartier genoemd. Vervolgens is het na 14 of 15 dagen volle maan. De zon beschijnt dan de kant van de maan die wel zichtbaar is vanaf de aarde.
Eerste kwartier en volle maan
Wanneer de maan verder draait, is ongeveer 21 à 22 dagen na nieuwe maan weer een halve maan zichtbaar, ook wel laatste kwartier genoemd. Dit is overigens wel de andere helft van de maan dan die van het eerste kwartier. En na ongeveer 29,5 dag is de cyclus rond.
Laatste kwartier
Supermaan
Het tweede wat van belang is voor supermaan is de baan waarin de maan om de aarde draait. Die is namelijk niet rond, maar elliptisch. Daardoor staat de maan soms dichter bij de aarde, en soms verder weg. En dat verschil bedraagt zo'n 50.000 kilometer. De kortste afstand tussen de maan en aarde is namelijk iets meer dan 356.000 km en de langste bijna 407.000 km. Staat de maan dichtbij de aarde, dan lijkt 'ie groter. Ook zien we dan meer weerkaatst zonlicht. Als de maan dichtbij de aarde staat en er is sprake van volle maan, dan wordt dat een supermaan genoemd.Supermaan
Bijnamen
Amerika geven ze de volle maan en zeker de supermaan graag een bijnaam: Zo heet de supermaan van deze maand daar de blauwe maan. Dat is omdat het deze maand 2 keer volle maan is. En dus ook 2 keer supermaan. Laten we hopen dat de supermaan van 31 augustus goed te zien is, want op de volgende supermaan moeten we weer even wachten: Pas in september en oktober 2024 is er weer een supermaan.
Wageningen, Eric van Dorland