Met september op de kalender wordt alweer gedacht aan gekleurende bladeren, paddenstoelen en natuurlijk herfststormen. Traditioneel is 1 september dan ook het begin van het stormseizoen. Toch lijkt de eerste officiële herfststorm van het seizoen nog even op zich wachten, en wordt Nederland eerst nog even ondergedompeld in nazomerweer.
Stormseizoen
Het KNMI geeft sinds 2019 stormen een naam. Dit gebeurd in samenwerking met de Britse en Ierse weerdienst. Elk jaar wordt op 1 september, het begin van de meteorologische herfst, een lijst met namen opgesteld die toegekend kunnen worden aan stormen die één van de 3 landen treft. Een storm krijgt pas een naam bij een code oranje of rood voor windstoten in Ierland, Groot-Brittannië of Nederland. In sommige gevallen kan het zo zijn dat in Nederland een code geel wordt uitgegeven, maar in Ierland voor hetzelfde windveld een code oranje wordt uitgegeven. Ook dan wordt in veel gevallen in Nederland de stormnaam gebruikt. Als een storm in België of Frankrijk als eerste voor een waarschuwingscode zorgt, zal de storm een naam uit hun namenlijst krijgen en adopteren wij die naam.
De nieuwe lijst met stormnamen van het seizoen 2021/2022.
Pas op voor Corrie!
Nederland heeft, onder leiding van het KNMI, vijf namen in de lijst mogen zetten: Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke. De meeste namen zijn vernoemd naar (voormalig) Nederlandse meteorologen. Zo verwijst Corrie naar Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijk meteoroloog van het KNMI in 1964. De naam Eunice komt van Eunice Foot, iemand die de eerste onderzoeken deed op het gebied van klimaatwetenschap en het broeikaseffect. Storm Herman is vernoemd naar Herman Bijvoet, een voormalig KNMI-directeur, die meteoroloog was tijden de Watersnoodramp van 1953. Franklin is de officiele voornaam van de dit jaar overleden Frank Kroonenberg, een meteoroloog die vele jaren bij het KNMI gewerkt heeft en daarnaast enkele jaren actief is geweest als weerpresentator bij de NOS. Tenslotte is storm Tineke, vernoemd naar Tineke Dijkshoorn, de vrouwelijk winnaar van de Elfstedentocht van 1986.
De weerkaart voor vrijdagmiddag: van storm-lagedrukgebieden is voorlopig nog geen sprake.
Storm Arwen
Nu de meteorologische herfst is begonnen, is de vraag of de eerst herfststorm al op de weerkaarten zichtbaar is. Vooralsnog is een groot hogedrukgebied zichtbaar boven het noordwesten van Europa. Dit betekent weinig wind en rustig weer. Het hogedrukgebied schuif langzaam op naar het oosten en ondertussen worden lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan zichtbaar. De restanten van orkaan Ida zorgden de afgelopen 24 uur voor flink wat (water)overlast in New York. Het systeem trekt de komende dagen als lagedrukgebied de oceaan op richting Groenland. Tussen het lagedrukgebied, gevormd door ex-Ida, en het hogedrukgebied boven Europa, komt een zuidelijke stroming op gang boven onze omgeving. Dit zorgt voor volop nazomerweer met flink wat zon en weinig wind. Van storm Arwen is dus voorlopig nog geen sprake.
Orkaan Larry groei uit tot 'Major Hurricane'. Vooralsnog trekt de orkaan naar het noordwesten. Sommige weermodellen laten later volgende week Larry als storm West-Europa binnentrekken. (Bron: NOAA)
Orkaan Larry
Ondertussen vormt zich ten oosten van de Kaapverdische eilanden een krachtige orkaan, Larry. Larry trekt activerend in noordwestelijke richting. Onduidelijk is nog waar de nieuwe orkaan naar toe trekt. De Amerikaanse oostkust houdt Larry in ieder geval met argusogen in de gaten. Toch zinsspelen Amerikaanse weermodellen ook op een afbuiging richting Europa later volgende week. Larry zwakt dan waarschijnlijk wel af naar een gewone herfststorm. Mochten de restanten Europa bereiken dan zou ex-Larry zomaar eens omgetoverd kunnen worden tot storm Arwen!