Wie de verwachting voor de komende dagen leest heeft het al snel door... Veel buien, wind en lagere temperaturen: het lijkt wel herfst! Vooral de woensdag lijkt onstuimig te gaan verlopen. Een uitgebreide kijk op de situatie!
Storm op komst (?)
De komende dagen verschijnt er op de weerkaarten een actieve depressie boven de Atlantische Oceaan. De omstandigheden zijn op dat moment gunstig genoeg in de atmosfeer om dit lagedrukgebied snel te laten uitdiepen. Op dinsdag ligt de kern dan boven Ierland met een kerndruk van 976 hPa. Op dat moment is hij op z’n sterkst: op zee kan windkracht 10 gehaald worden met windstoten van >120 km/h.
Figuur 1: Dinsdagochtend 08.00 ligt de kern van het lagedrukgebied precies boven Ierland. Eromheen waait het behoorlijk hard, met lokaal een windkracht 10 op zee. Bron: GFS
Ierland en het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk kunnen zich dus waarschijnlijk wel opmaken voor een zomerstorm. Daarna zwakt het lagedrukgebied iets af, alvorens het richting Nederland komt zetten. De kerndruk stijgt iets tot ongeveer 980 hPa, waarnaar hij woensdagochtend vroeg ten noorden van Nederland op de Noordzee komt te liggen.
Figuur 2: Woensdagochtend 08.00 ligt de kern dan vervolgens ten noorden van ons. Vooral het westen kan zich in dit scenario opmaken voor flink wat wind. Bron: GFS
In dit scenario krijgt dus vooral de westkust te maken met veel wind. Dat begint in de nacht van dinsdag op woensdag al met een toename van de wind. Het hoogtepunt vindt plaats woensdagochtend met dan ook de zwaarste windstoten. In de loop van de dag trekt het lagedrukgebied verder richting het oosten en nemen de windstoten iets af, maar het blijft de rest van de dag waarschijnlijk nog wel stevig waaien.
Een officiële zomerstorm?
Om dit systeem echter officieel een zomerstorm te mogen noemen, moet er een uur lang op een bepaalde plek in Nederland windkracht 9 (storm) komen te staan. Als we naar het Amerikaanse weermodel GFS kijken, is dit inderdaad een mogelijkheid: die komt zelfs met lokaal windkracht 10 op de Waddenzee.
Figuur 3: Woensdagochtend 11.00 ingezoomd op Nederland. Het kleine rode vlekje op de Waddenzee is windkracht 10, het grote oranje veld eromheen windkracht 9. Bron: GFS
Maar als we dat vergelijken met andere modellen, zien we dat het Europese weermodel ECWMF net tot een lokale windkracht 9 komt boven de Waddenzee. De fijnmazige weermodellen van de Duitse en Franse weerbureaus (ICON & Arpege) geven ook waarden tot lokaal een krappe windkracht 9. Kortom, het is op dit moment nog erg spannend of we het officieel een zomerstorm mogen gaan noemen!
Figuur 4: In de meerdaagse blijven we het voorlopig op maximaal windkracht 8 houden op woensdag. De rest van de week blijft het trouwens herfstachtig met regelmatig buien en lagere temperaturen. Lees hier het uitgebreide weerbericht.
Windstoten tot 100 km/h
Naast de windkracht is het echter ook interessant om naar de windstoten te kijken. Op dit moment zijn alle weermodellen het eigenlijk wel met elkaar eens: windstoten van >100 km/h aan de kust zijn zeker mogelijk. Dat is voor de zomerperiode echt fors! Je moet namelijk niet vergeten dat op dit moment de bomen nog vol in het blad zitten. In combinatie met de toch echt nog nijpende droogte, is de natuur op dit moment extra kwetsbaar.
Figuur 5: Een redelijk onduidelijk plaatje, maar dit zijn de verwachte windstoten in Nederland woensdag. Dit model komt met 110 km/h aan de kust en ruim 90 km/h in het binnenland, maar zit daarmee meestal iets te hoog. Wij houden het voorlopig op >75 km/h in het binnenland en >100 km/h aan de kust. ©www.wetter3.de
Ook als we naar de pluim kijken is het duidelijk dat we waarschijnlijk met zware windstoten te maken krijgen. Het gemiddelde ligt al op 90 km/h, waarin dit in de pluim eigenlijk altijd een beetje onderschat wordt. Windstoten tot 100 km/h moeten dus zeker goed mogelijk zijn. Dat betekent oppassen geblazen voor alle mensen op de camping! Ook in het binnenland moet men rekening houden met windstoten van meer dan 75 km/h en ook dat is vrij fors voor in de zomer. Bijzonder is ook dat de windstoten wellicht erg lang kunnen gaan aanhouden: het kan zomaar een halve dag gaan duren.
Figuur 6: De pluimverwachting voor windstoten in de regio Noordwest-Nederland (prikpunt Den Helder). Je ziet dat het gemiddelde op ongeveer 90 km/h ligt. Bekijk hier zelf de pluim.
Code oranje?
Het zou zelfs goed kunnen dat er woensdag code oranje wordt uitgegeven door het KNMI. Hiervoor moeten er windstoten van >100 km/h voorkomen, iets waarvan we net al genoemd hebben dat die kans zeker aan de kust best groot is. Of we dit gaan halen zal de komende dagen duidelijker gaan worden.
Koers kan nog veranderen
Het is in ieder geval zaak om de komende dagen de weersverwachting voor woensdag goed in de gaten te houden! De koers van het lagedrukgebied kan namelijk nog wijzigen, waardoor de zwaarste windstoten bijvoorbeeld alleen in Zeeland voor gaan komen, of juist alleen boven De Wadden. Ook kan er nog het een en ander veranderen in de felheid van de wind (meer of juist minder wind), zeker boven land. Hou de situatie dus goed in de gaten! Een gewaarschuwd mens telt voor twee.