Actueel

Storm: wel of geen naam?

We merkten hier bij Buienradar dat er nogal wat vragen waren over de naamgeving en waarschuwingen van stormen. Vandaag kwam het namelijk wel tot storm, maar heeft het geen naam gekregen. In deze blog leggen we uit waarom dat zo is.

Waarschuwingen

Laten we beginnen bij de kern: waarschuwingen. Weerwaarschuwingen worden namelijk door het KNMI uitgegeven. We kennen drie verschillende niveaus (of kleuren): code geel, oranje en rood. De criteria voor code geel en oranje staan vast en worden simpelweg behaald of niet. Omdat we het nu over storm hebben, bespreken we alleen de criteria daarvan. De rest kun je in onderstaande figuur vinden.

02_23_Codes.jpg
De criteria voor code geel en oranje. Bron: KNMI. Code rood heeft geen criterium, maar wordt uitgegeven als het weer ontwrichtend is voor de maatschappij is.

Bij de waarschuwingen kijken we dus niet naar de windkracht die gemeten wordt, maar naar de windstoten. Voor code geel moeten die boven de 75 km/u landinwaarts zijn en in de winter zelfs boven de 90 km/u in de kustgebieden. Bij code oranje is dat 100 en 120 km/u respectievelijk. Code geel wordt maximaal 2 dagen van tevoren uitgegeven. Code oranje pas 24 uur van tevoren.

Voor vandaag was ook code geel uitgegeven, maar niet code oranje. De reden hiervoor was simpelweg dat de criteria niet behaald werden. Het is vandaag namelijk niet tot windstoten van 120 km/u gekomen en ook landinwaarts werd de grens van 100 km/u niet aangetikt. Dit zat ook niet in de verwachting en daarom is vooraf geen code oranje uitgegeven. 

De namen van stormen

De volgende vraag die we veel voorbij hebben zien komen, is of er nou wel of niet sprake was van storm Ellen. Het antwoord hierop is: nee! Het KNMI heeft afgesproken dat we namen alleen gebruiken als er in ons land code oranje geldt. Dat is, zoals hierboven beschreven, niet gebeurd en daarom heet de storm van vandaag niet storm Ellen. Soms kan ook een naam aan ons voorbij gaan. Het KNMI werkt namelijk samen met de weerdiensten van Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het kan dus zijn dat zij daar wel code oranje hebben en dus een naam gebruiken, maar dat het bij ons niet tot code oranje komt. Ook dan gebruiken we de naam niet. 

Stormnamen 2019-2020.jpg
De stormnamen voor dit jaar. Ellen moet dus nog steeds komen.

Het idee bij de naamgeving is dat er extra bewustzijn moet komen voor stormen, zodat men er eerder rekening mee houdt. Dat is natuurlijk hartstikke belangrijk, want een fikse wind kan levensgevaarlijk zijn. Zo is het oppassen geblazen op de weg, maar ook voetgangers moeten uitkijken voor rondvliegend puin of omvallende bomen.

Voor sommigen leek het wel alsof deze storm erger was dan bijvoorbeeld Ciara. Dat was niet helemaal het geval, omdat de hoogst gemeten windkracht en zwaarste windstoten lager lagen dan tijdens Ciara. Toch komt dat niet direct over. Een reden hiervoor kan zijn dat tijdens Ciara sommige bomen bijvoorbeeld wel verzwakt zijn geraakt, maar niet om zijn gevallen. De wind van vandaag was dan de druppel die de emmer liet overlopen en zorgde ervoor dat er alsnog stormschade was.

02_23_Schade.jpg


23-02-2020 om 14:30 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...