Actueel

Storm Franklin: de gevaren en bijzonderheden!

Het KNMI heeft vanwege storm Franklin code oranje afgekondigd. Zondagavond en maandagnacht krijgen we namelijk te maken met (zeer) zware windstoten! Daarna is het even iets rustiger, maar maandagmiddag krijgen we de 2e piek van storm Franklin over ons heen…

Drielingstorm

Allereerst het bijzondere aan storm Franklin: het is alweer de derde in een week! Opzicht is het verklaarbaar dat stormen elkaar soms snel opvolgen. Als de straalstroom, een rivier van wind op grote hoogte, gunstig in de buurt van ons land ligt, kan deze snel achter elkaar verschillende stormen onze kant op sturen. Over die straalstroom schreven we eerder deze blog.

67e9079a-2f51-4658-a4f7-5cd358f06464.jpg

Figuur 1: De straalstroom, een rivier van wind op grote hoogte, stuurt lagedrukgebieden en dus ook stormen aan. Als deze een aantal dagen boven ons hoofd ligt, kunnen er meerdere stormen binnen een week plaatsvinden.

Maar nu is er iets bijzonders aan de hand, storm nummer 3 is namelijk onderweg! En dat is, zover wij bij het KNMI kunnen checken, pas 1x eerder voorgekomen deze eeuw: in 1928. Bijna 100 jaar geleden dus! Dit ging toen wel om 3 zware stormen in een week (> windkracht 10), terwijl het hier om stormen met windkracht 9 gaat.

Twee keer veel wind

Nog een bijzonder iets, storm Franklin gaat gepaard met 2 pieken in de windsnelheid. Zondagavond/maandagnacht is de eerste ronde, als een actief koufront over ons land trekt. Vooral tijdens stevige buien kan de wind even flink uithalen.

Frontenkaart 2.png

Figuur 2: De frontenkaart voor zondagavond rond 23.00. Rond een omvangrijke lagedrukgebied dat de naam Franklin heeft gekregen, cirkelen diverse storingen. De eerste, een koufront (blauwe lijn), bereikt Nederland zondagavond. Hierop zitten felle buien met zeer zware windstoten!

Dan de tweede piek, die valt morgenmiddag. Ook dan komt er weer een storing dichterbij, waar veel wind omheen zit.

Frontenkaart 1.png

Figuur 3: De frontenkaart voor maandag 14.00. Een tweede storing (paarse lijn) ligt boven Nederland en zorgt opnieuw voor veel wind.

Ronde 1: Code oranje, (zeer) zware windstoten

Zondagavond/Maandagnacht gaat het voor de eerste keer dus hard waaien door Franklin. En niet zuinig, tijdens de passage van het koufront gaat flink de beuk erin! Code oranje is niet voor niks afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland & het IJsselmeergebied. Deze code geldt tussen 20.00u en 23.00u in de zonet genoemde gebieden. In de rest van het land geldt code geel.

Code oranje.JPG

Figuur 4: Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de eerste ronde van storm Franklin.

Deze windstoten zijn echter niet te vergelijken met storm Eunice. Vrijdag ging het uren lang tekeer met windstoten tot 145 km/u, vanavond zal de wind voornamelijk kortdurend uithalen tijdens die fikse buien op het koufront. Hierbij kan ook een klap onweer of wat hagel voorkomen.

Buienradar +24.JPG

Figuur 5: Het verwachtte radarbeeld voor maandagavond 23.00. Vooral tijdens de buienlijn komen zware windstoten voor! Bekijk hier via onze 24-uur vooruit radar wanneer deze ongeveer bij jou aankomt. 

vannacht.png

Figuur 6: De weerkaart voor vannacht. Tijdens buien kan ook hagel en onweer voorkomen.

Aan de kust zijn dit zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/u, maar ook dieper landinwaarts gaat het even stevig tekeer. Er komen sowieso op uitgebreide schaal zware windstoten voor, van 75 – 100 km/u. Lokaal pakt de wind wellicht nog wat steviger uit, met kortdurend windstoten van meer dan >100 km/u.

Veel bomen “op scherp”

Dat de windstoten van vanavond van korte duur zijn, betekent echter niet dat er hierdoor geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een van de gevaarlijkste aspecten aan deze storm, is dat veel bomen nog door storm Eunice “op scherp” staan. Dit betekent zoveel als dat deze bomen afgelopen vrijdag zodanig verzwakt zijn, dat ze nog maar een felle windstoot nodig hebben om alsnog om te vallen.

tweet.JPG

Figuur 7: Bekijk hier de originele tweet.

Hou dus ook vanavond en vannacht rekening met gevaarlijke situaties en schade! Ook andere dingen die door Eunice net niet gesneuveld zijn, kunnen tijdens zo’n gevaarlijke windstoot alsnog kapot gaan.

Bijna maandhoeveelheid regen in 1 dag helpt niet mee

Wat ook meespeelt, is dat er vandaag ontzettend veel regen is gevallen. Op sommige plekken is meer dan 30 mm naar beneden gekomen de afgelopen 24 uur! Ter vergelijking: normaal valt er in de hele maand februari zo’n 50 tot 60 mm regen… Dat is dus meer dan de helft van een maandhoeveelheid in een dag! De bodem is hierdoor verzadigd geraakt, waardoor die veel minder stevig is en de wortels van bomen dus minder houvast hebben.

202202201810__600x722_True_False_False_0_0_0_0_c.png

Figuur 8: De afgelopen 24 uur is er ontzettend veel neerslag gevallen! Sommige stations passeren de 30 mm, en het regent nog altijd.

Ronde 2: maandag overdag opnieuw veel wind

Storm Franklin zal, na een kleine pauze later maandagnacht, ook maandagmiddag weer voor windstoten gaan zorgen. Deze zullen echter minder zwaar zijn dan de windstoten waar we zondagavond mee te maken krijgen. In het binnenland moet men rekening houden met zware windstoten, zo’n 75 tot 90 km/u. Aan de kust kunnen nog zeer zware windstoten voorkomen van >100 km/u. Hiervoor staat code geel van het KNMI uit. Check het weerbericht voor de meest actuele verwachting.

weerkaart.png

Figuur 9: De weerkaart voor morgen. In het noorden en oosten kan zelfs wat natte sneeuw vallen aan het eind van de ochtend en begin van de middag.

Na maandag echt rustiger

Na maandag kalmeert de atmosfeer wat en wordt het iets rustiger. Zeker woensdag is een dag om te omcirkelen als je niet van storm houdt: die dag wordt prachtig met volop zonneschijn en weinig wind! De rest van de dagen regent het nog wel en staat er ook wel iets van wind, maar richting het weekend lijkt een hogedrukgebied invloed op onze omgeving te gaan krijgen, waardoor de wind echt grotendeels wegvalt, het minder wisselvallig wordt en we ’s nachts zelfs weer nachtvorst krijgen…

meerdaagse.png

Figuur 10: De meerdaagse verwachting. Pas na vrijdag lijkt het echt droog en rustig weer te worden.

Franklin vernoemd naar Frank Kroonenberg

Dan nog een laatste feitje over storm Franklin: het KNMI heeft deze naam ingebracht om Frank Kroonenberg, oud-meteoroloog bij het KNMI, te eren. Hij was een zeer gewaardeerde collega en presenteerde het weer bij het NOS journaal in 1989 en 1990. Helaas overleed hij vorig jaar maart. Hiermee heeft het KNMI hem een laatste dienst bewezen.

Frank.png

Figuur 11: Een laatste eerbetoon aan Frank Kroonenberg, oud-meteoroloog bij het KNMI


20-02-2022 om 18:00 door Philippe Schambergen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...