Voedingsbodem
De plaag van nu kent zijn oorsprong aan het einde van het jaar 2018. In dat jaar viel in Pakistan en Iran een buitengewone hoeveelheid regen. Door die regen konden er planten groeien op plekken waar normaal niet zoveel planten aanwezig waren. Deze nieuwe planten vormden de ideale voedselbron voor de sprinkhanen in dat gebied om zich massaal voort te planten. De plaag is geboren.
Vervolgens trokken in 2019 een aantal stormen over het Arabisch schiereiland. Ongebruikelijk veel regen op een ongebruikelijke plek, zorgde weer voor een nieuwe voedingsbodem. In Jemen, Eritrea en aan de Saoedische kust ontstonden weer enorme zwermen van deze woestijnsprinkhanen. Mede door de burgeroorlog in Jemen, lag de prioriteit voor de bestrijding van de plaag erg laag.
Cycloon Pawan Bron: NASA
Cycloon Pawan
De huidige voedingsbodem in de Hoorn van Afrika kent zijn oorsprong in een Tropische Cycloon. In december 2019 zorgde deze Cycloon Pawan voor zeer veel regenval in Oost-Afrika, waardoor de planten goed konden groeien. Door een warme Westelijke Indische Oceaan vallen deze tijd ook bijzonder veel buien in dit gebied. Waar de mensen normaal gesproken blij zijn met wat hemelwater, wordt hier nu door de komst van de sprinkhanen wel anders over gedacht.
Sprinkhaan, Bron: ANP
Vraatzucht
De woestijnsprinkhanen kenmerken zich door een enorme eetlust. Een gemiddelde sprinkhaan eet zijn eigen gewicht aan planten per dag. Dat betekent dat een zwerm sprinkhanen van 60 miljoen beestjes per dag evenveel eet als 10 olifanten, 25 kamelen of 2500 mensen. Daarnaast kunnen ze soms wel 150 kilometer per dag afleggen. Dit bemoeilijkt de bestrijding op zijn beurt weer. Vanuit de lokale regeringen werd overigens het advies gegeven om de sprinkhanen in gerechten te verwerken, daar het een natuurlijke bron van eiwitten is.
Natuurlijke eiwitten, Bron: ANP