Actueel

Sneeuwval in de Alpen met gemiddeld 34 procent afgenomen

Hans ter Braak, Mittelberg

In de afgelopen 100 jaar is de sneeuwval in het hele Alpengebied met gemiddeld 34 procent afgenomen en dat heeft niet alleen gevolgen voor de wintersport maar ook voor de watervoorziening.

De wintersportgebieden in de Alpenregio krijgen het steeds moeilijker en hebben ook last van langere periodes van sneeuwdroogte. Uit een onderzoek is gebleken dat in de periode tussen 1920 en 2020 de sneeuwval in de Alpen met 34 procent is afgenomen. In de noordelijke Alpen is een afname van ongeveer 23 procent te zien, aan de zuidzijde van de Alpen is een afname van bijna 50 procent te zien.

Onderzoek

Op 46 locaties in de Alpenregio werden gegevens over seizoensgebonden sneeuwval en regenval verzameld. Dit bestond uit een combinatie van de waarnemingen van de weerstations die we vandaag de dag kennen en uit waarnemingen uit historische documenten waarbij waarnemers de hoeveelheid centimeter sneeuw op een bepaalde locatie hebben genoteerd. Uiteindelijk werden al deze gegevens gecombineerd, geïnterpreteerd door onderzoekers van Eurac Research. Met name na 1980 is een opmerkelijke afname waargenomen. Deze datum valt ook samen met een even sterke stijging van de temperatuur. Met name locaties onder de 2000 meter laten een sterke afname van sneeuwval zien. Deze locaties bevinden zich vooral in zuidelijke regio’s zoals Italië, Slovenië en een deel van de Oostenrijkse Alpen.

alpensneeuw100jaar.JPG

Afname van de sneeuwval in de Alpen over de periode 1920-2020 ( bron: Eurac Research)

Hoogte en sneeuwval

In het onderzoek werd ook gekeken in hoeverre de hoogte een rol speelt. Hiervoor werd gekeken in de Alpengebieden in het noorden. Geconcludeerd werd dat er vaker regen in plaats van sneeuw beneden de 2000 meter valt naarmate de temperatuur steeg. Op grotere hoogten valt de neerslag nog altijd als sneeuw maar wat ook gezien werd is dat in de zuidwestelijke en zuidoostelijke gebieden de temperaturen zo sterk zijn gestegen dat ook op grotere hoogten de sneeuw vaker als regen valt. Veder kampen de Alpen ook met sneeuwdroogte. Er kan in korte tijd dan wel veel sneeuw vallen maar de periodes tussen sneeuwval worden langer. Meer informatie over sneeuwdroogte in de Alpen lees je in deze blog

7290716_source (1).jpg

Sneeuwdroogte in de Alpen (foto: Jeroen Elferink)

Watervoorraad

Sneeuw is cruciaal als waterreservoir want het voedt de gletsjers, waar het overigens ook slecht mee gaat, en het smelten van de sneeuw in de lente vult de waterreserves aan. Een afname van sneeuw heeft dus niet alleen gevolgen voor de wintersport maar ook voor allerlei andere processen en activiteiten die afhankelijk zijn van water.

Sneeuwval komende dagen

De temperaturen gaan omlaag en dat betekent dat de sneeuwgrens omlaag gaat komende dagen. Met name in het weekend gaat op sommige plaatsen wel 50 tot 100 cm sneeuw vallen.alpensneeuwicontmzondagavond.JPG

Vooral in de Zwitserse Alpen gaat veel sneeuw vallen (bron: WXCharts)


04-12-2024 om 12:00 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...