Als je het weerbericht hebt gelezen, is het je vast opgevallen dat er sneeuw wordt verwacht in de Limburgse heuvels. In deze blog bespreken we die sneeuwverwachting in detail en leggen we uit waarom het daar juist wél tot sneeuw kan komen!
Storing
De neerslag waar we komende nacht en morgen mee te maken gaan krijgen, wordt veroorzaakt door een zogeheten occlusiefront. Wat zo'n front inhoudt, kun je in een eerdere blog lezen. Daar gaan we verder niet in detail op in, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat die storing (het occlusiefront) dus voor die regen en sneeuw gaat zorgen. Momenteel vallen al de eerste druppels regen in het oosten en zuidoosten van het land. Naarmate de dag vordert, bereikt die regen ook meer plekken in Nederland.
De frontenkaart voor morgenmiddag: de paarse lijn, het occlusiefront, ligt boven Nederland.
Sneeuwverwachting
Tijd om het te hebben over de verwachte sneeuw. Het is eerlijk gezegd een vrij complexe situatie en de weermodellen zijn het ook zeker niet met elkaar eens. Dat zorgt ervoor dat een verwachting van het weer niet makkelijk te maken valt. Er is zit dus enige onzekerheid in de verwachting. Toch proberen we het.
Zoals het er nu naar uitziet, zal de regen in de Limburgse heuvels komende nacht overgaan naar sneeuw. Door de onzekerheid binnen de weermodellen, is het lastig te zeggen hoeveel centimeter aan sneeuw exact te verwachten is. Sommige weermodellen komen zelfs met totaal geen sneeuw. Wij verwachten daarentegen dat in de heuvels van Limburg toch wel een paar centimeter gaat vallen, maar hoeveel exact weet men pas tot het er ligt (of niet ligt...).
Sneeuwvalgrens
Het feit dat de verwachte sneeuw beperkt blijft tot de Limburgse heuvels, is te danken aan de sneeuwvalgrens. Boven deze grens ligt de temperatuur beneden het vriespunt en smelt de sneeuw dus niet. Beneden deze grens ligt de temperatuur boven nul en smelt de sneeuw juist wél. Er is dan in eerste instantie nog sprake van natte sneeuw, maar als de sneeuwvlokjes lang genoeg kunnen smelten (ver genoeg kunnen vallen), bereikt het de grond als "gewone" regen.
De sneeuwvalgrens. Beneden die grens gaat de sneeuw over in natte sneeuw en uiteindelijk gewoon regen. In het geval van morgen ligt die grens niet op 50 meter, maar op zo'n 300 meter hoogte!
Om te bepalen waar wél, en waar geen sneeuw gaat vallen, is de hoogte van die sneeuwvalgrens erg belangrijk. In de loop van de nacht komt die grens rond de 300 meter boven NAP te liggen. De hoogste heuvel in Zuid-Limburg, de Vaalserberg, is 322 meter hoog. Dat ligt dus iets boven die grens. Ook op andere heuvels in Zuid-Limburg kan het wit worden.
Voorwaarde
Die sneeuw valt alleen niet zomaar. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Juist die voorwaarden zijn spannend en onzeker, waardoor sneeuwval dus ook niet gegarandeerd is. Allereerst moet het koud genoeg worden. Koude lucht "krult" namelijk om het occlusiefront heen en bereikt ook Zuid-Limburg. Als het front iets anders komt te liggen en de koude lucht verder van Limburg vandaan blijft, wordt sneeuw al bijna onmogelijk.
Daarnaast moet de neerslagintensiteit ook voor een langere periode hoog genoeg zijn. Juist door een hoge neerslagintensiteit, wat ook verwacht wordt, koelt de lucht nog iets extra af en komt de sneeuwvalgrens laag genoeg te liggen om voor een witte laag op de heuvels te zorgen. Het valt of staat dus met de koers en intensiteit van het occlusiefront!
Een goed voorbeeld van het effect van de sneeuwvalgrens. Vorig jaar (2019) was het een natte bedoening in Nijmegen, maar iets verderop (op een stuwwal) in Berg en Dal was het een witte wereld! Daar lag de sneeuwvalgrens laag genoeg.
Vergis je niet!
Er zijn een drietal punten waar men zich niet in moet vergissen. Voor de mensen die in Zuid-Limburg wonen of daar toevallig rijden en in die witte wereld terecht komen (mits de sneeuw ook daadwerkelijk valt!), moet er rekening gehouden worden met gladheid. Om die reden heeft het KNMI ook code geel uitgegeven.
Daarnaast is het zeker niet het geval dat er in de rest van het land geen neerslag valt. Het occlusiefront zorgt namelijk in grote delen van het land ook voor een flinke bak met regenwater. Vooral in het midden en noordwesten van het land kan 20 tot 30 millimeter aan regen vallen!
Tot slot is ook de wind een punt van aandacht. In het noordwestelijk kustgebied is er kans op een harde en mogelijk zelfs kort stormachtige wind, met zware windstoten tot zo'n 75 km/uur. Ook die wind moet dus zeker niet onderschat worden.
Conclusie
Al met al wordt het morgen dus absoluut een boeiende (weer)dag! Er gebeurt van alles: een stevige wind, een flinke bak met regenwater en lokaal mogelijk een laagje sneeuw op de Limburgse heuvels. Hoewel die sneeuwval vrij onzeker is, verwachten we daar toch enkele centimeters aan sneeuw. Morgenochtend weten we uiteraard meer.
Check regelmatig het actuele weerbericht om te lezen of er veranderingen zijn in de weersverwachting!