Actueel

Slechte zomer; of toch niet?

Beusichem, Cynthia van Leusden

Voor meteorologen eindigt vandaag de zomer. En wat voor zomer was het? Voor het gevoel van de meeste mensen was het bar slecht. Koud, weinig zon en veel regen. Maar was dat wel zo? In deze blog duiken we in de statistieken van deze zomer.

Voor ons meteorologen begint dus morgen de herfst. Wij rekenen met hele maanden, zodat de meetgegevens altijd gelijk zijn. Zo zijn vergelijkingen van seizoenen en van jaren goed te maken. De astronomische zomer eindigt namelijk als de zon recht boven de Evenaar staat. Dan begint op het zuidelijk halfrond de lente. Maar dat is niet altijd precies op 21 september. Soms is het de 20e of de 22e. En een of twee dagen meer of minder kan voor de statistieken nogal wat uitmaken. Meer daarover vind je in deze blog: de astronomische herfst 

Noordwijk aan Zee, Aad Hoogenboom.jpgNoordwijk aan Zee, Aad Hoogenboom

De meteorologische zomer bestaat dus uit de maanden juni, juli en augustus. En over die periode bezien, was de zomer heel gemiddeld. De temperatuur kwam met 17,7 graden zelfs iets hoger uit dan de 17,4 graden die het de afgelopen 30 jaar gemiddeld in de zomer was. Dan het aantal warme dagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur in De Bilt 20 graden of meer bedraagt. Dat waren er 72, waar het er in een gemiddeld jaar 64 zijn. Het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) kwam wel lager uit. 17 tegen gemiddeld 22. En in De Bilt werd maar één tropische dag (meer dan 30 graden) gemeten. Dus het was warmer dan gemiddeld, maar het aantal erg warme dagen bleef achter. 

Buurmalsen, Ab Donker.jpgBuurmalsen, Ab Donker

Dan de neerslag. In De Bilt werd 255 millimeter regen gemeten in de maanden juni, juli en augustus. Dat is heel dicht bij het gemiddelde van 251 millimeter. Dus ook wat de neerslag betreft was het een heel gemiddelde zomer. Overigens plensde het deze zomer regelmatig stevig door en bleef de neerslag soms lang boven een bepaald gebied hangen. Dat is iets waar we door klimaatverandering vaker mee te maken gaan krijgen. Hoe dat zit, lees je hier: klimaatverandering en overstromingen 

Zuid-Beijerland, Ferry Krauweel.jpgZuid-Beijerland, Ferry Krauweel

Tot slot het aantal zonuren. Dat kwam (met vandaag nog een paar uur zon te gaan) uit op ongeveer 601 uur, tegen 612 uur gemiddeld. Iets lager, maar 11 uur zon komt neer op één zonnige zomerdag. Zoveel is dat nou ook weer niet. 

Natuurlijk zijn er een heleboel redenen te bedenken waarom het toch als een slechte zomer voelt: Zo viel de warmste periode (met die ene tropische dag) in juni. Toen waren de meeste mensen nog aan het werk. Tijdens de schoolvakanties was het het grootste deel van de tijd wisselvallig en koel. En dat is de periode dat de meeste mensen vrij en dus veel buiten zijn. Ook zijn er grote regionale verschillen. Zo kreeg Friesland lokaal meer dan 400 millimeter regen te verwerken en beleefde Limburg half juli ook hele natte dagen, met overstromingen tot gevolg. Maar ook de herinnering aan de afgelopen zomers vertekent het beeld van deze zomer. Vorig jaar was het zeer zonnig en heel droog. Zo werd het in De Bilt 11 dagen boven de 30 graden. Daarvan waren er 8 achter elkaar; een record. Het jaar daarvoor werd de hoogste temperatuur ooit in ons land gemeten: 40,7 graden.   

Beesel augustus 2020, Jessie van Neer.jpgBeesel augustus 2020, Jessie van Neer

In dat licht bezien hebben we dus een heel gemiddelde zomer achter de rug. En wat dat betreft is er één grote winnaar: De natuur. Want deze zomer was nou eens niet heel droog. Zoals de afgelopen jaren wel het geval was. En dus dit jaar geen verdorde akkers en droge sloten, maar een uitbundig groeiende natuur. 


31-08-2021 om 14:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...