Actueel

Satelliet meet ontbossing

Biomass (Bron: ESA)

Hoeveel bos komt erbij en verdwijnt er? Hoeveel CO2 nemen bomen eigenlijk op, en wat is de kwaliteit van de bossen die we hebben? Vragen waar , zeker in afgelegen gebieden, moeilijk antwoord op is te krijgen. Maar over een tijdje moet dat beter gaan. Met behulp van een nieuwe satelliet. De Biomass van ruimtevaartorganisatie ESA.

Bossen spelen een belangrijke rol in ons klimaat. Ze zorgen voor verkoeling, vocht en ze nemen veel van het broeikasgas CO2 op. Daar wordt al heel veel onderzoek naar gedaan. In bossen die toegankelijk zijn is dat soms echt nog handwerk; tellen en meten.

bm4.jpg
Bron: ESA
Maar het grootste deel van de bossen op aarde is niet toegankelijk. Denk aan het Amazonegebied of de uitgestrekte jungles in Azië of Afrika. Daar kun je dus maar heel beperkt naar kijken. Nu gebeurt dat vaak met satellieten. Maar dat heeft zo z'n beperkingen. 
Kijk maar eens naar de onderstaande satellietfoto van Europa: 
bm5.jpg
Bron: Eumetsat
Waar het bewolkt is, zie je sowieso het aardoppervlak niet, en als het donker is, zie je helemaal niks. En de detaillering is ook niet al te best.  Pakken we bijvoorbeeld de uitsnede van ons land erbij, dan zie je dat duidelijk.
bm6.jpg
Bron: Eumetsat
Je ziet wel dat er bossen op de Veluwe zijn, maar zelfs als je heel scherp en ver kunt inzoomen, zie je nog alleen maar bladeren en dennennaalden. En, zoals gezegd bij bewolkt weer en in het donker zie je niks. En dat weten de illegale houtkappers ook. Dan kun je alleen de volgende dag of als het weer is opgeklaard constateren dat er een stuk bos gekapt is.   
Biomass kan door de bladeren van de bomen heen kijken. Zo kun je dus ook zien of onder dat bladerdek veel jonge struiken, of juist een heel oud bos met dikke bomen staat. En zo weet je dus ook beter welke gebieden je moet beschermen. Biomass ziet er eigenlijk uit als een hele grote paraplu. Er wordt straling uitgezonden, en een deel van die straling kaatst terug en wordt door de uiterst gevoelige paraplu opgevangen.
bm2.jpg
Bron: ESA
Overigens is de Biomass deels Nederlands trots: zo komen de zonnepanelen die voor de energie zorgen uit Nederland. Ook een bedrijf uit het Brabantse Heerle leverde onderdelen.

29-04-2025 om 11:30 door Marc de Jong


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...