Wie vanochtend vroeg op was, had geluk: in grote delen van Nederland werd je getrakteerd op een prachtige zonsopkomst! Dit kwam door een combinatie van verschillende soorten bewolking. In deze blog leggen we uit waarom dit gebeurde en hoe je de verschillende soorten bewolking kunt herkennen. Ook kun je genieten van prachtige foto's die naar ons zijn ingestuurd.
Kleurenpracht
We kregen vanochtend erg veel mooie foto's binnen van veel verschillende soorten bewolking die tegelijkertijd te spotten waren. De waren fotografen druk bezig met het kleurenspel tussen de hoge bewolking die mooi roze, oranje of rood kleurde, in combinatie met de aanwezige grondmist.
Soms was de mist echter te dik, en vielen er alleen dit soort plaatjes te schieten. De aanwezige hoge bewolking is op dat moment natuurlijk niet te zien.
Zelf ook foto's gemaakt? Deze kun je altijd naar ons insturen via deze link! Daar zijn we iedereen altijd erg dankbaar voor, en wie weet zie je je eigen foto wel terug bij het RTL Weer op RTL4.
Foto's vanaf grotere hoogte
Ook kregen we prachtige beelden binnen van een piloot van deze verschillende wolken op verschillende hoogtes. Je kunt hier duidelijk het onderscheid zien tussen de wolken die zich nog onder het vliegtuig bevinden en de wolken die daar ver boven zitten. Vanaf de grond is dit verschil niet altijd even duidelijk.
Bovenstaande foto's zijn geschoten door Victor Wetzinga. Ontzettend bedankt voor het insturen! Je ziet hier duidelijk het verschil tussen de laaghangende bewolking aan de grond en de hoge bewolking.
Wolkensoorten
Hoeveel verschillende wolken zijn er eigenlijk? En hoe hoog zitten ze? De atmosfeer van de aarde is ongeveer 1000 km dik, maar wolken kunnen slechts tot ongeveer 80 km hoogte voorkomen. De hoogste wolken staan bekend als lichtende nachtwolken, maar deze zijn niet te vergelijken met de gewone wolken.
De meeste wolken komen echter in de onderste 20 km van de atmosfeer voor, namelijk de troposfeer. De troposfeer wordt grofweg in drieën verdeeld. Wolken worden geclassificeerd afhankelijk van de hoogte waarop ze voorkomen in lage, middelbare en hoge bewolking. We gebruiken de vorm ofwel structuur van wolken en de hoogte om de wolken in verschillende soorten te verdelen. Wolken kunnen vijf verschillende hoofdsoorten qua structuur hebben, namelijk; cirriform, stratiform, cumuliform, stratocumuliform en cumulonimbiform.
Wil je hier nou meer over weten? Lees dan onze eerdere blog over wolkensoorten! Hierin wordt exact uitgelegd hoe je de verschillende structuren kunt herkennen.
Vanochtend combinatie hoge en lage bewolking
Vanochtend hadden we echter te maken met een combinatie van hoge cirriforme en lage stratiforme bewolking. Inderdaad: mist zelf mag je ook rekenen tot lage bewolking! In principe is dit namelijk gewoon een wolk die extreem laag hangt. Doordat het een egale grijze massa is, wordt deze geclassificeerd als stratiforme bewolking. Meer over de classificaties vind je dus in onze eerdere blog.
Schouwspel door combinatie
En juist doordat we die combinatie hadden, werden er vanochtend deze prachtige plaatjes geschoten. Hoog in de atmosfeer worden de wolken namelijk eerder belicht dan laaghangende wolken. Doordat deze al belicht werden door de zon, kregen ze die mooie kenmerkende kleuren. In combinatie met die mysterieuze laaghangende mist in de velden terwijl de zon zelf nog niet op was, krijg je dit soort plaatjes. Soms zitten er dus ook voordelen aan vroeg opstaan op de zondagmorgen!